ANP,
23
april
2020
|
17:19
Europe/Amsterdam

Rechter dwingt verhuurder woning te verduurzamen

Verhuurmakelaar Rappange moet een woning in Amsterdam-Oost verplicht gaan verduurzamen. Dat heeft de rechter bepaald. Het is niet de eerste keer dat een huurder op deze manier verduurzaming van een woning bij een verhuurder afdwingt, legt Vincent Feith van Stichting !WOON uit.

Rappange moet de vloer van de woning isoleren en dubbel glas aanbrengen. Huurders hebben volgens de wet recht op verduurzaming van hun woning, als ze daarvoor een redelijk voorstel doen bij hun verhuurder en daarnaast bereid zijn aan de verbouwing mee te betalen door middel van huurverhoging. Huurders van het pand in Amsterdam hadden naar eigen zeggen al jaren hoge stookkosten en waren bereid extra huur te betalen als Rappange daar iets aan zou doen. Toen de makelaar dat weigerde, vroegen de huurders met hulp van Stichting !WOON een verzoekschriftprocedure aan bij de rechtbank.

Succes

Ondanks de juridische kaders werken particuliere verhuurders vaak niet mee, aldus Feith. "In Amsterdam, waar wij actief zijn, hebben we al een flink aantal van dit soort zaken gevoerd - en allemaal gewonnen." Het gaat vaak om verouderde woningen, legt hij uit. In de huizen waar de rechter nu uitspraak over heeft gedaan zit bijvoorbeeld nog deels enkel glas. Stichting !WOON berekent voor dit soort panden wat de kosten voor een verbouwing zijn en hoeveel huurverhoging de huurders ervoor gaan betalen. "In dit geval hebben we de zaak gevoerd voor drie woningen in hetzelfde portiek. Twee van de huurders moeten 20 euro per maand extra gaan betalen, de derde 16 euro."

Als de verhuurder niet mee wil werken, zoals Rappange voor de woningen in Amsterdam-Oost, dan stapt !WOON met de huurders naar de rechter. Per jaar helpt de stichting bij tientallen projecten met de procedure. "De afgelopen drie jaar zijn wij hiermee begonnen", legt Feith uit. "Sindsdien merken we dat verhuurders eerder instemmen met een verduurzamingstraject, omdat ze geen zin hebben in een rechtszaak." !WOON gaat na het succes in het portiek in Amsterdam-Oost ook de rest van de 47 woningen in het wooncomplex aanschrijven met de vraag of ze van hun recht gebruik willen maken.

Zonnepanelen

Kunnen mensen die graag zonnepanelen op hun dak willen ook gebruik maken van het wetsartikel? Nee, dat niet, legt Feith uit. "De verhuurder hoeft alleen te betalen voor de isolatie van de vloer, de gevel, het dak en het plaatsen van een zuinige CV-ketel. Zonnepanelen staan niet in dat rijtje." Wel wordt er de afgelopen jaren flink gediscussieerd over de grenzen van het wetsartikel. "De wet is 13 jaar oud. Dat betekent dat er in de tussentijd heel veel nieuwe typen installaties zijn bijgekomen, zoals warmtepompen, die er niet in genoemd staan. Via de rechtszaken proberen wij nu te kijken hoe de wet opgerekt kan worden, zodat hij beter aansluit bij de huidige verduurzamingsopties. Het principe is namelijk helder: zuiniger wonen, met een bijdrage van de huurders."

Boilerplate

Meer over Essent en Isolatie