ANP,
17
november
2020
|
16:54
Europe/Amsterdam

Raamfolie effectief om warmteverlies te voorkomen

Als het gaat om isolatie wordt vooral gekeken naar muren en dak. Toch is raamisolatie, bijvoorbeeld folie, ook een goede manier om warmteverlies te voorkomen en kosten te besparen. Dat schrijft dagblad Trouw.

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is het isoleren van muren en daken het meest effectief. Toch volgen daarna al snel de ramen. Het isoleren van ramen werkt beter dan bijvoorbeeld vloerisolatie. En huizen hebben veelal een groot oppervlakte aan ramen. Daarbij hebben veel oude panden nog enkel glas. Het verliest van warmte dat hiermee gepaard gaat, is flink. Omdat het vervangen van ruiten in oude panden is vaak lastig is - kwetsbare kozijnen - is isolerende folie een alternatief.

Volgens Milieu Centraal werkt raamfolie goed voor dit soort woningen. Hiervoor wordt geen subsidie verstrekt, maar als het op professionele wijze wordt aangebracht kan het veel warmteverlies schelen. Andere tips om warmteverlies te voorkomen bij enkel glas is het dichten van kieren met isolatiestrips en het ophangen van zware luiken of gordijnen.

Als het toch mogelijk is over te gaan op nieuw glas, dan kom je bij een oudere woning meestal uit op HR++ glas. Hier is wel subsidie voor, al blijft er ongeveer 100 euro investering over per raam.

Boilerplate

© ANP