ANP,
11
mei
2021
|
15:05
Europe/Amsterdam

'Oude woningen beter te verwarmen met waterstof'

Hoewel aardgas gaat verdwijnen, vormt waterstofgas een goed en duurzaam alternatief voor met name oudere woningen. De eerste generatie waterstofketels zijn over een paar jaar te koop, schrijft het AD.

CV-ketel- en warmtepompfabrikant Remeha zegt over een aantal jaar moderne cv-ketels te kunnen aanvullen met 20 procent waterstof. Dat geldt voor ketels die relatief nieuw zijn. Hiermee is de ketel meteen 20 procent duurzamer. De waterstof ready ketels die eraan komen, kunnen uiteindelijk volledig draaien op waterstof. Het aanpassen van cv-ketels kan de energietransitie makkelijker maken, omdat het aardgasvrij maken van alle bestaande woningen een complexe en dure operatie blijkt te zijn.

Nieuwe huizen kunnen dikwijls - omdat deze goed zijn geïsoleerd - met een warmtepomp verwarmd worden, maar bij veel bestaande woningen volstaat zo'n pomp niet. Experts zien het bijmengen van waterstof als tussenstap naar volledig verwarmen met waterstof. Wel worden de nieuwe waterstofketels duurder dan gewone cv-ketels - maar goedkoper dan een warmtepomp.

Boilerplate

© ANP