ANP,
11
december
2020
|
12:15
Europe/Amsterdam

Netbeheerder begint proef met verwarming op waterstof

Netbeheerder Stedin start met een proef waarbij veertien sloopwoningen worden klaargemaakt om verwarmd te worden met waterstof. De energiedrager zal door het al bestaande aardgasnetwerk lopen. Installatienet schrijft over het bijzondere project in Uithoorn.

Het verwarmen van huizen met waterstof wordt gezien als mogelijk alternatief naast volledig elektrisch en warmtenetten. Om de huizen te verwarmen op waterstof, moeten de leidingen worden aangepast en speciale waterstof cv-ketels worden aangebracht in de huizen. Bij de kleinschalige proef in Uithoorn wordt gekeken hoe het aardgasnet aangepast kan worden voor waterstof.

De netbeheerder denkt niet dat waterstof de komende jaren een grote rol gaat spelen in de energietransitie, maar op de lange termijn zijn er wel degelijk hoge verwachtingen van de stof. Dat is de reden dat er op verschillende plekken wordt geëxperimenteerd met waterstof bij het verwarmen van woningen. Mogelijk is waterstof geschikt om het bestaande gasnet een tweede leven geven.

Boilerplate

© ANP