ANP,
30
november
2020
|
11:40
Europe/Amsterdam

Nederlandse startup verwarmt huis met afvoerwater

Twee Nederlandse ondernemers hebben ASN Bank Wereldprijs gewonnen met een apparaat dat warm afvoerwater opnieuw gebruikt. Dagblad Trouw schrijft over de HeatCycle, de uitvinding van Auke de Vries (27) en Sander Wapperom (29), die een woning kan verwarmen met weggespoeld water uit bijvoorbeeld de douche en de wasmachine.

Een huishouden van vier mensen spoelt per dag 476 liter water weg. Een flink deel daarvan is warm water (douchen, afwassen, wassen). Auke (27) en Sander (29) hebben een superwarmtewisselaar bedacht waarmee de warmte uit dit afvalwater kan worden gehaald. De HeatCycle wordt geïnstalleerd in de rioleringsbuis waar het weggespoelde water van een woning samenkomt; gemiddeld is dit water 27 graden. De uitvinding haalt de warmte uit het water tot het nog slechts een temperatuur van 2 graden heeft. De warmte die wordt opgevangen, wordt vastgehouden in een boiler en door middel van een elektrische warmtepomp wordt de temperatuur verhoogd naar 60 graden. Op deze manier kan de warmte opnieuw worden ingezet in de woning.

De HeatCycle kan niet genoeg warmte uit het riool winnen om een woning volledig van het gas af te krijgen. Auke en Sander zien hun uitvinding daarom als mogelijke eerste stap in de verduurzaming van een woning. Een laagdrempelige eerste stap volgens de mannen, want een woning hoeft voor de installatie van de uitvinding niet eerst extra worden geïsoleerd (zoals het geval is bij het plaatsen van een luchtwarmtepomp).

De speciale warmtewisselaar gaat ongeveer 5.500 euro kosten (zonder subsidie). Momenteel zijn de mannen de uitvinding nog druk aan het testen en zijn ze in gesprek met verschillende woningcorporaties over proefprojecten. Met het winnen van de ASN Bank Wereldprijs (voor duurzame ondernemingen) ontvangen de Auke en Sander 25.000 euro voor hun startup.

Boilerplate

© ANP