ANP,
24
augustus
2020
|
17:26
Europe/Amsterdam

'Nationale inzet op het isoleren van woningen noodzakelijk'

Milieuorganisatie Natuur & Milieu (N&M) roept op tot een nationale inzet bij de isolatie van woningen. Volgens de organisatie moet de overheid isolatie financieel aantrekkelijker maken om te zorgen dat de energietransitie op stoom komt.

Natuur & Milieu zet zich in voor een duurzame toekomst. De oproep van de organisatie is een reactie naar aanleiding van een nieuw rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarin wordt geconcludeerd dat het verduurzamen van woningen voor de meeste huishoudens te duur is.

Een woordvoerder laat weten niet blij te zijn met de uitkomsten van het rapport. Volgens N&M is het zaak om allereerst het isoleren van huizen aantrekkelijker te maken. De organisatie ziet isolatie als eerste voorwaarde voor verdere verduurzaming, met name bij oudere huizen. Pas als een huis goed is geïsoleerd, kan worden overgestapt op een andere warmtebron, bijvoorbeeld een warmtepomp.

Op het moment wordt isolatie enkel vergoed bij twee of meer maatregelen (bijvoorbeeld dak en vloer). De subsidie op isolatie is nu tijdelijk verhoogd van 20 naar 30 procent van de kosten. Volgens het Planbureau moet ten minste 70 procent van de kosten van isolerende maatregelen worden vergoed om te zorgen dat het massaal wordt toegepast. Natuur & Milieu is het hiermee eens. "Zonder isolatie kunnen we niet in transitie", aldus de woordvoerder van Natuur & Milieu.

Als er geen aanvullend beleid komt, zal de bijdrage die woningbezitters leveren aan het behalen van de doelen in het klimaatakkoord flink lager zijn dan die waar de overheid nu rekening mee houdt, stelt het PBL. In het Klimaatakkoord staat dat alle woningen in Nederland in 2050 energieneutraal moeten zijn.

Aanmelden voor nieuwsbrief

This is not a valid email address.