ANP,
22
september
2020
|
14:06
Europe/Amsterdam

'Minder drastische maatregelen bij aardgasvrije wijken'

Uitvoerder van één van de klimaattafel, Maarten van Poelgeest, stelt voor minder drastische stappen te zetten in het gasloos maken van Nederland. In plaats van hele wijken van het gas af te halen, kan volgens hem beter eerst worden ingezet op bijvoorbeeld isoleren en hybride systemen. Dat meldt het FD.

Van Poelgeest is uitvoerder van de klimaattafel over de gebouwde omgeving. Hij vindt dat de kosten voor het gasloos maken van woningen te hoog oplopen en niet eerlijk worden verdeeld. Hij denkt dat elektrische warmtepompen, die alleen op koude dagen gas gebruiken, geschikt zijn om mee te beginnen.

Zijn advies wijkt af van het klimaatbeleid van het kabinet, dat wil tot 2030 1,5 miljoen woningen van het gas afhalen. Hele wijken tegelijkertijd gasloos maken blijkt een lastige operatie, omdat het geregeld voorkomt dat niet alle bewoners op dezelfde lijn zitten.

De uitvoerder denkt dat gemeenten bewoners kunnen stimuleren in het nemen van (beperkte) duurzame maatregelen op een moment dat hen uitkomt. Volgens Van Poelgeest komen de klimaatdoelen niet in gevaar, omdat met elektrische warmtepompen en isolatie ook veel CO2 is terug te dringen.

Aanmelden voor nieuwsbrief

This is not a valid email address.