ANP,
29
december
2020
|
15:49
Europe/Amsterdam

Minder aflossingen op hypotheek, wel investeringen

Tijdens de gedeeltelijke lockdown in het voorjaar hebben de besparingen van Nederlandse huishoudens een vlucht genomen. Maar er is niet meer vrijwillig afgelost op hypotheken, constateert De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder noemt dit "opvallend".

De vrije besparingen van alle huishoudens opgeteld stegen in het tweede kwartaal met 12,4 miljard euro ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Mensen hebben waarschijnlijk vooral veel vakantiegeld opzijgezet, aangezien de mogelijkheid om op vakantie te gaan door de virusuitbraak erg werd beperkt. Er werd bijna 11 miljard euro extra bijgeschreven op lopende- en spaarrekeningen bij banken dan een jaar eerder.

Normaal gesproken vormen de vrijwillige aflossingen ook een substantieel deel van de besparingen, zegt DNB. Maar dit keer werd er juist minder extra afgelost. In totaal ging het in het tweede kwartaal om zo’n 3,5 miljard euro, naar schatting zo’n 340 miljoen euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar. En in het derde kwartaal was het beeld niet anders, weet de centrale bank nu al op basis van voorlopige cijfers over die periode.

Duurzaam investeren

In contrast met de besparingen staat juist ook een groeiende groep woningbezitters die bereid is in het eigen huis te investeren. Hierdoor gaat het relatief goed met bedrijven die gespecialiseerd zijn in verduurzaming. Volgens onderzoek van ABN AMRO zijn huiseigenaren tijdens de tweede coronagolf veel positiever over hun financiële vooruitzichten dan aan het begin van de crisis. "De bereidheid om te investeren in de eigen woning kan niet los worden gezien van het feit dat we sinds de coronacrisis veel meer tijd in en om het eigen huis doorbrengen. De verbetering van de financiële situatie wordt niet zozeer veroorzaakt door een inkomensstijging, maar door lagere uitgaven aan bijvoorbeeld vervoer, vakantie en de horeca", zegt de bank.

Boilerplate

© ANP