ANP,
26
november
2020
|
16:28
Europe/Amsterdam

Miljoen warmtepompen geïnstalleerd bij oosterburen

Naar verwachting wordt in Duitsland nog dit jaar de miljoenste warmtepomp geïnstalleerd. En binnen twee jaar willen onze oosterburen dit aantal verdubbelen tot twee miljoen. Dat schrijft het Vakblad Warmtepompen.

Toch is het aantal procentueel iets minder indrukwekkend. In Duitsland zijn 21 miljoen verwarmingssystemen in gebruik. Daarmee heeft minder dan 5 procent van de huizen een warmtepomp in gebruik. Toch ligt het land op koers om dit aantal snel uit te breiden. Nieuwe subsidievoorwaarden hebben in 2020 gezorgd voor een omzetstijging van 30 procent ten opzichte van een jaar eerder. Om de mijlpaal van één miljoen te vieren, heeft het Duitse Bundesverband Wärmepumpe tien bijzondere projecten geselecteerd die feestelijk gepresenteerd worden op een congres voor warmtepompen.

De Duitse 'Energiewende' draaide de afgelopen jaren voornamelijk om wind- en zonneparken. In 2019 was de opbrengst van hernieuwbare energie in Duitsland voor het eerst groter dan die van kolen- en kerncentrales. En in het eerste kwartaal van dit jaar was het aandeel groene stroom voor het eerst groter dan de helft van het totaal aan opgewekte stroom. Het land wil dat in 2035 65 procent van de stroom groen is.

Boilerplate

© ANP