ANP,
09
november
2020
|
13:45
Europe/Amsterdam

Milieu Centraal: warmtepomp levert wel klimaatwinst op

Het is jammer dat Arjen Lubach in Zondag met Lubach suggereerde dat een warmtepomp met het huidige aanbod van grijs-groene stroom geen klimaatwinst oplevert. Dat stelt Milieu Centraal in een reactie op de uitzending van zondagavond. Warmtepompen zijn door hun energiezuinigheid nu al beter voor het klimaat dan een cv-ketel op aardgas, en hoe groener de stroom hoe groter het klimaatvoordeel. Een woordvoerder van de voorlichtingsorganisatie zegt dat Lubach wel een punt heeft met zijn pleidooi om werk te maken van het beter isoleren van huizen met een laag energielabel.

Het is volgens Milieu Centraal helemaal niet de bedoeling dat alle slecht geïsoleerde huizen meteen een warmtepomp of warmtenet krijgen. Huizen moeten eerst goed geïsoleerd zijn. Pas dan kun je kijken naar de laatste stap; de CV-ketel de deur uit en een alternatief installeren voor warmte in huis. "Het zal zeker niet zo zijn dat alle woningen in Nederland een eigen warmtepomp krijgen", voegt de woordvoerder daaraan toe. "Zeker in oude wijken zal de gemeente zorgen voor centrale voorzieningen voor verwarming en water. Dat kan bijvoorbeeld via een warmtenet en daar zijn op termijn duurzame mogelijkheden voor."

In de uitzending zei Lubach dat het verstandiger is om huizen met een slecht energielabel eerst aan te pakken. Dat levert volgens de presentator de meeste winst op. Milieu Centraal geeft hem gelijk en zegt dat daar nu al veel werk wordt van gemaakt. Zelf heeft de organisatie een stappenplan het aardgasvrij maken van de woning ontwikkeld waarbij isolatie een belangrijk onderdeel vormt en ook het Rijk draag met subsidie haar steentje bij.

Isoleren hoeft niet duur te zijn

Het bedrag van 25.000 tot 30.000 euro dat in de uitzending werd genoemd om een woning te isoleren, is volgens Milieu Centraal inclusief warmtepomp. Een woning isoleren hoeft niet zo duur te zijn. Bovendien rendeert isolatie sneller omdat het een lagere energierekening oplevert en ook nog eens zorgt voor minder CO2-uitstoot. "Isolatie is de eerste stap die iedereen zal moeten nemen in de energietransitie", zegt de woordvoerder. "Je gaat er geen spijt van krijgen." Daarom vindt Milieu Centraal het jammer dat Lubach de nadruk heeft gelegd op het feit dat iedereen meteen aan de waterpomp moet. "Daarmee creëert hij, misschien wel onbedoeld, weerstand tegen de energietransitie."

Lubach had het ook over het feit dat Duitsland juist een aardgasnetwerk aanlegt. "Ook in Nederland wordt ingezien dat we als tussenstap in de energietransitie aardgas nog nodig hebben en dat we de gasinfrastuctuur niet meteen moeten ontmantelen. In Duitsland wordt veel minder aardgas verbruikt voor woningverwarming dan in Nederland. Ze gebruiken voor verwarming van huizen andere energiebronnen met meer klimaatimpact., legt de woordvoerder uit. "Voor Duitsland is de stap naar aardgas juist een logische stap in de energietransitie, in Nederland is die niet meer nodig."

Aanmelden voor nieuwsbrief

This is not a valid email address.
Boilerplate

© ANP