ANP,
20
november
2020
|
12:50
Europe/Amsterdam

Meest duurzame huis van Nederland staat in Drente

De publieksprijs bij de verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland 2020 gaat naar een vrijstaande woning in het Drentse dorp Paterswolde. De verkiezing, die wordt georganiseerd door de Nationale Duurzame Huizen Route, had prijzen te verdelen in zes verschillende jurycategorieën en een publieksprijs.

Het publiek koos voor het huis van Miriam van Dijk in Paterswolde. Haar onopvallende vrijstaande woning heeft een skelet van hout en is geïsoleerd met steenwol en vlas. De noordkant van het huis is bijna helemaal dicht. Daarentegen zijn aan de zuidkant van de woning grote ramen en schuifpuien geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de zon de belangrijkste verwarmer is van het huis; een aansluiting op de centrale verwarming is niet nodig.

Tevens heeft het huis geen aansluiting op het gasnet. Op het platte dak liggen zonnepanelen en een warmtepompboiler draagt bij aan het verwarmen van het water. In plaats van airco's heeft het huis plafondventilatoren. Dit scheelt veel energie en werkt ook goed bij het wegjagen van muggen. De tuin is speciaal ingericht om vogels en insecten te verwelkomen, iets waar de bewoners zelf natuurlijk ook van genieten.

Op afspraak kunnen mensen het huis in Paterswolde komen bekijken om inspiratie op te doen.

Huiseigenaren konden hun woning aanmelden voor de verkiezing. Een deskundige jury heeft de aanmeldingen per categorie beoordeeld. De winnaar van de publieksprijs krijgt een waardecheque van 500 euro en wint een weekend weg naar een duurzame locatie.

Boilerplate

© ANP