ANP,
06
april
2021
|
16:22
Europe/Amsterdam

Meerderheid van Nederlanders wil graag duurzaam wonen

Tweederde van de Nederlanders wil graag duurzaam wonen. Met name het installeren van zonnepanelen en isolatie van het dak zijn populaire manier om de woning te verduurzamen. Dat schrijft het groene platform Change Inc op basis van onderzoek van dakpanproducent Creaton.

Voor het onderzoek zijn 1.200 Nederlanders én Belgen bevraagd over hun wensen op vlak van verduurzaming. Opvallend is dat Nederlanders graag verduurzaming met zonnepanelen en Belgen dakisolatie als beste optie zien. Waarschijnlijk heeft dit verschil te maken met het feit dat Nederland een salderingsregeling kent, waarbij stroom teruggeleverd mag worden, en België niet.

Het isoleren van muren is voor zowel Nederlanders als Belgen ook een populaire optie om te vergroenen. En niet voor niks want isoleren kan veel energiebesparing opleveren. Alleen al via het dak lekt ongeveer een kwart van de warmte weg uit een woning.

Ondanks dat veel ondervraagden graag willen verduurzamen, zijn de (hoge) kosten een drempel. Iets meer dan de helft geeft aan een duurzame verbouwing te duur te vinden of de terugverdientijd te lang.

Boilerplate

© ANP