ANP,
18
december
2020
|
16:50
Europe/Amsterdam

Meer subsidiemogelijkheden voor verduurzaming huizen

Het kabinet trekt in 2021 miljoenen uit om het aantal subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van huizen uit te breiden. Naast subsidie aanvragen voor de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler kunnen woningeigenaren vanaf januari ook een financiële tegemoetkoming vragen voor isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet.

Woningeigenaren kunnen in het nieuwe jaar subsidie krijgen voor een aantal energiebesparende maatregelen: dak- en gevelisolatie, spouwmuurisolatie, vloer- of bodemisolatie, HR++ glas of triple-glas, waarbij triple-glas dient te worden gecombineerd met een nieuw isolerend kozijn.

Om in aanmerking te komen voor subsidie moeten er minimaal twee verschillende isolatiemaategelen worden genomen of moet er één type isolatie worden gecombineerd met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of een aansluiting op een warmtenet.

Kleine windmolens

Naast mogelijkheden voor particulieren kunnen mkb-bedrijven per 1 januari ook subsidie aanvragen voor zonnepanelen en (kleine) windmolens. Ook kunnen Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) een beroep doen op de subsidiepot als ze bijvoorbeeld een groep woningen willen aansluiten op een warmtenet.

Een subsidieaanvraag kan worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal trekt het kabinet 164 miljoen euro uit om de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) uit te breiden.

Sinds 2016 biedt de SDE subsidie voor de aanschaf van onder meer warmtepompen en zonneboilers. Er is inmiddels al voor 300.000 apparaten een financiële tegemoetkoming verstrekt.

Boilerplate

© ANP