ANP,
30
december
2020
|
13:35
Europe/Amsterdam

Meer dan helft koopwoningen zonder energielabel

Meer dan de helft van de koopwoningen (55 procent) heeft eind 2020 nog geen definitief energielabel. Dat komt naar voren in onderzoek van Multiscope onder 4.000 Nederlanders.

Een energielabel is nodig als een huiseigenaar zijn woning wil verkopen of verhuren. In de plannen van het kabinet moet bij de aanvraag van een energielabel vanaf 1 januari 2021 een expert langskomen. Nu kan dat nog digitaal, voor zo'n 10 euro, maar in de nieuwe situatie zouden de kosten fors stijgen.

Een kwart van de ondervraagden weet niet of hun huis een definitief energielabel heeft en 38 procent geeft aan geen definitief label te hebben aangevraagd. De meeste huizenbezitters zonder energielabel geeft aan deze niet te bezitten omdat ze geen plannen hebben hun woning te verkopen.

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) schat dat de kosten van een expertlabel tien tot twintig keer zo hoog zijn. "Hoewel het expertlabel mogelijk tot meer energiebesparing kan leiden, staan de baten niet in verhouding tot de hogere kosten", aldus het ATR.

Boilerplate

© ANP