ANP,
04
februari
2021
|
13:13
Europe/Amsterdam

'Lokale energiecoöperaties wekken in toekomst meer energie op'

Volgens onderzoeker Anne Marieke Schwencke worden lokale energiecoöperaties in de nabije toekomst nog meer betrokken bij de opwekking van stroom uit duurzame bronnen. In de Lokale Energiemonitor die donderdag verschijnt staat dat dit soort burgerprojecten steeds belangrijker worden.

Het aantal energiecoöperaties is de laatste jaren sterk gegroeid, schrijft de NOS. In het hele land zijn het er al 623, met bijna 100.000 mensen die lid zijn of (samen met de gemeente en ontwikkelaars) deelnemen aan een lokaal project. Deze coöperaties zetten zich vooral in op het verkrijgen van wind- en zonne-energie.

De hoeveelheid energie die door deze projecten wordt opgewekt, is echter nog niet heel groot. Van de totale hoeveelheid zonne-energie in Nederland wordt 1,6 procent door dit soort coöperaties opgewekt. De windenergie komt voor 5,7 procent van de lokale projecten.

Schwencke denkt dat dit percentage in de toekomst verder zal gaan groeien. "Belangrijk is daarbij wel dat gemeenten zorgen dat burgers meteen vanaf het begin kunnen meepraten, zodat ze een gelijkwaardige positie krijgen ten opzichte van de commerciële ontwikkelaars."

Boilerplate

© ANP