ANP,
31
augustus
2020
|
11:12
Europe/Amsterdam

'Investeren in groen wél rendabel voor Amsterdamse woning'

Investeren in verduurzaming kan in Amsterdamse woningen wél zorgen voor besparingen die zich snel uitbetalen. Dat schrijft Het Parool als reactie op een nieuw rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat stelt dat het verduurzamen van woningen zonder extra subsidies niet rendabel is voor huizenbezitters.

Volgens het PBL gaan er vaak jaren overheen voordat de besparingen die groene maatregelen als een warmtepomp, zonnepanelen en het afsluiten van gas opleveren zich uitbetalen. Adviseur Juke Westendorp van ThuisBaas, een bedrijf dat woningen van het gas haalt, heeft verschillende ideeën over maatregelen die genomen kunnen worden in kleine Amsterdamse appartementen. Westendorp meent dat een voorzetraam van plexiglas al veel kan schelen. Die koop je voor een paar tientjes.

Een andere suggestie die ze doet in Het Parool is het verwarmen van een appartement door middel van infraroodpanelen. Daarnaast kun je de cv-ketel vervangen voor een elektrische geiser en koken op inductie in plaats van gas. Kosten voor het verduurzamen van Amsterdamse woningen zouden daarnaast lager komen te liggen door schaalvoordelen. In de stad worden meestal hele woonblokken tegelijk onder handen genomen in plaats van woning voor woning.

Kleine huishoudens

Toch lijkt het dan nog steeds lastig om de complete investering terug te verdienen. Ook hebben kleine huishoudens minder voordeel bij verduurzaming, omdat zij al een lagere energierekening hebben. Daar staat tegenover dat het kan zorgen voor meer comfort in huis en het is een investering die het klimaat ten goede komt.

De gemeente Amsterdam heeft de ambitie gesteld in 2040 compleet vrij van aardgas te zijn.

Aanmelden voor nieuwsbrief

This is not a valid email address.