ANP,
18
februari
2021
|
15:01
Europe/Amsterdam

'Huis met infrarood verwarmen is voordeliger dan een warmtepomp'

Voor mensen die wonen in eengezinswoningen is het voordeliger om het huis te verwarmen met infrarood dan met een warmtepomp. Dat komt naar voren uit Duits onderzoek, schrijft het Installatiejournaal.

De onderzoekers vergeleken bijvoorbeeld vloerverwarmingen die draaien op warmtepompen met vloeren die door middel van infrarood worden verwarmd. Ze voerden die vergelijking uit in appartementen, maar ook in een laboratorium. Daarnaast werden verschillende modellen geschetst.

Duidelijk werd dat het verbruik van infraroodwarmte 15 procent lager is dan bij een intelligent geregelde elektrische vloerverwarming. Bij een warmtepomp is dat verschil zelfs nog groter.

Combinatie

Verder zijn infraroodpanelen zeer nuttig in combinatie met zonnepanelen, zo stellen de onderzoekers. Die combi zorgt ervoor dat er in vergelijking met een warmtepomp minder energie verbruikt wordt tijdens het stookseizoen. Het levert buiten het stookseizoen dan ook elektriciteit op, die weer kan worden teruggeleverd aan het net. Volgens de onderzoekers is een infraroodsysteem in combinatie met zonnepanelen over vijftig jaar gezien goedkoper dan een warmtepomp.

Uit het onderzoek kwamen ook nog andere bevindingen naar voren. Zo hebben infraroodpanelen aan het plafond het meeste rendement, is het overdrachtsverlies lager en gaat er vanwege de isolatie relatief weinig warmte verloren. Wel ligt de temperatuur in een infrarood verwarmde ruimte lager. Het verschil met een kamer die warm wordt door een pomp bedraagt gemiddeld 0,6 graden.

Bovenal zijn de aanschafkosten van een infraroodsysteem over het algemeen lager dan die van warmtepompen.a

Boilerplate

© ANP