ANP,
17
december
2020
|
12:06
Europe/Amsterdam

Half miljoen woningen verduurzamen in Gelderland

De provincie Gelderland wil de komende tien jaar een half miljoen woningen verduurzamen. Dat meldt Omroep Gelderland op basis van klimaatplannen van de provincie.

Er moet alleen nog heel veel gebeuren om dat doel te halen, want de provincie loopt achter op schema. Met name het besparen van energie verloopt nog niet zo soepel. De Gelderse gedeputeerde Jan van der Meer laat weten dat er niet meer 'achterover geleund' kan worden.

De coronacrisis kan de plannen verder vertragen. Toch hoopt de provincie middels groen herstel juist duurzamer uit de crisis de komen. Gelderland heeft als doel gesteld in 2030 55 procent minder CO2 uit te stoten dan in 2017. De provinciale ambitie is daarmee een stukje hoger dan het landelijke doel van 49 procent minder uitstoot.

Een nieuw samenwerkingsverband (Mensen Maken de Transitie) dat bestaat uit brancheorganisaties, scholen en de overheid moet de verduurzaming van bestaande huizen op landelijk niveau een boost gaan geven. In 2030 moeten er volgens het Klimaatakkoord 1,5 miljoen huizen verduurzaamd zijn.

Boilerplate

© ANP