ANP,
17
november
2020
|
12:21
Europe/Amsterdam

GroenLinks wil met 'routekaart' CO2-uitstoot stoppen in 2045

In 2045 moet Nederland geen broeikasgassen zoals CO2 meer uitstoten, wil GroenLinks. Om dat te bereiken komt de partij maandag met een 'routekaart', die naar Amerikaans voorbeeld de Green New Deal is genoemd. Schiphol moet gedwongen krimpen, over tien jaar moeten windmolens op zee dubbel zoveel gigawatt opbrengen als gepland, en moet er flink worden geïnvesteerd in verduurzaming van huizen.

"We hebben nog tien jaar de tijd om een klimaatcrisis te voorkomen", zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die het plan presenteert. "En het maatschappelijk tij keert: de klimaatgeneratie is opgestaan en laat luid en duidelijk van zich horen." Volgens de partij worden de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen 'klimaatverkiezingen'.

In het voorstel van GroenLinks staat dat 325 vierkante kilometer aan beschikbare daken wordt bedekt met zonnepanelen. De partij wil verhuurders verplichten zonnepanelen te plaatsen bij nieuwbouw en als ze nieuwe huurders krijgen. Ook pleiten ze voor een nationaal isolatieprogramma: een pot met 4 miljard aan subsidie waarmee mensen gemakkelijk hun woning kunnen isoleren. Daarnaast wil GroenLinks voor het verwarmen van woningen ook meer investeren in nieuwe technieken als geothermie (warmte uit de bodem) en aquathermie (warmte uit het water).

Groene economie

Om de routekaart te realiseren moet er een groene economie komen, bepleit de partij. Investeringen in het klimaat zullen tot 100.000 mensen aan een baan helpen, denkt GroenLinks. De extra belasting die bedrijven moeten betalen als ze het milieu schade toebrengen, wordt in een "systeem van basiszekerheid" gestopt. Zo hoopt de partij "armoede te bestrijden en de inkomens van mensen die weinig verdienen te verhogen".

Boilerplate

© ANP