ANP,
19
april
2021
|
14:21
Europe/Amsterdam

Gemeenten willen woningen verplicht van het gas kunnen halen

Gemeenten willen woningen verplicht van het gas kunnen halen. Ze zeggen meer bevoegdheden nodig te hebben om woonwijken aardgasvrij te maken. Dat staat in een voortgangsrapportage over het Programma Aardgasvrije Wijken, schrijft NRC.

Volgens 27 gemeenten die meedoen aan het aardgasvrij maken van wijken is het programma van de overheid te vrijblijvend. Omdat de gemeenten woningen niet kunnen verplichten van het gas af te gaan, worden geregeld hoge kosten gemaakt om het gasnet voor een paar huizen in stand te houden.

Als voorbeeld wordt een wijk in Purmerend aangehaald waar netbeheerder Liander 150.000 euro extra moest uittrekken voor het aanleggen van een speciaal gasnet voor acht woningen die niet wilden deelnemen aan het project.

Het gebrek aan wetgeving zorgt er volgens de gemeente voor dat er in drie jaar pas 614 woningen in vijf wijken van het gas zijn gehaald. Ook is het door de coronacrisis moeilijker geworden in contact te komen met bewoners.

Minister Ollongren vindt het de taak van een volgend kabinet met de conclusies uit het rapport aan de slag te gaan. Het uiteindelijke doel is om in 2050 alle gebouwen in Nederland aardgasvrij te maken.

Boilerplate

© ANP