ANP,
17
december
2020
|
17:09
Europe/Amsterdam

'Etiket warmtepomp moet duidelijker'

Leveranciers van warmtepompen moeten beter hun best doen om specificaties van pompen vindbaar te maken en volledig te vermelden. Dat schrijft vakblad Installatie op basis van een oordeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Volgens de toezichthouder kan er veel beter als het gaat om de manier van communiceren van fabrikanten van warmtepompen. Zij maken nog vaak gebruik van onvolledige of onjuiste informatie, wat het voor installateurs en consumenten lastig maakt om verschillende pompen met elkaar te kunnen vergelijken. Daarnaast is onvolledige informatie ook een probleem bij het instellen van de apparaten.

Het risico op onbetrouwbare warmtepompen is het grootst bij nieuwe merken en pompen die direct zijn geïmporteerd door installateurs. De inspectie heeft 14 fabrikanten terechtgewezen en zij hebben laten weten hun manier van werken aan te zullen passen.

Ook is het volgens de inspectie lastig voor consumenten om uit te vinden of installateurs voldoen aan de gestelde eisen en gecertificeerd zijn. De Vereniging Warmtepompen vindt dat de overheid eenduidigheid moet scheppen zodat er meer duidelijkheid ontstaat voor klanten.

Boilerplate

© ANP