28
juni
2021
|
13:52
Europe/Amsterdam

Elektriciteitsnet in steeds meer wijken overbelast

De vraag naar elektriciteit stijgt zo snel dat het elektriciteitsnet op steeds meer plaatsen overbelast raakt. Hierdoor kunnen sommige nieuwe afnemers niet meer worden aangesloten. Dat schrijft de Volkskrant.

Volgens netbeheerder Liander is de situatie vooral in Amsterdam acuut, onder meer in het Westelijk Havengebied en de nieuwbouwwijk Buiksloterham. Door het gebruik van warmtepompen en snelle economische groei is er simpelweg te weinig netcapaciteit. Ook op vijf andere locaties in de hoofdstad voorziet Liander problemen. De netbeheerder ging ervan uit dat het net op deze plekken pas in 2025 zijn maximale capaciteit zou bereiken, maar denkt dat dit eerder het geval zal zijn.

Niet alleen in Amsterdam zijn er knelpunten, ook consumenten elders die hun huis met een warmtepomp willen verwarmen, een laadpaal voor de deur willen of flink wat zonnepanelen op het dak gaan leggen, zullen de komende jaren steeds vaker nul op het rekest krijgen. De wachttijden voor de zwaardere elektriciteitsaansluiting die voor dit soort apparatuur nodig is, zullen naar verwachting fors oplopen. Zo zal de wachttijd voor een laadpaal, nu gemiddeld 18 weken, mogelijk oplopen tot 35 weken.

Boilerplate

© ANP