ANP,
03
maart
2021
|
13:43
Europe/Amsterdam

Eerst fossielvrije wijk komt in Nijmegen

De eerste 'fossielvrije wijk' van Nederland komt te staan in Nijmegen. De warmte voor de nieuwe woningen wordt in de wijk opgewekt en verdeeld en bewoners gaan gebruik maken van elektrische deelauto's en fietsen. Dat schrijft het AD.

Het project bestaat uit 69 woningen en wordt gebouwd op een braakliggend terrein van bijna anderhalve hectare groot. De projectontwikkelaar hoopt mensen mee te krijgen in het idee elektrische auto's en fietsen te gaan delen. Om het aantrekkelijk te maken, worden er tientallen exemplaren in de buurt neergezet, zodat er altijd een voertuig voor handen is.

De laadpalen zijn tevens een belangrijke schakel in het collectieve energiesysteem. Warmte van verschillende bronnen wordt gecombineerd met energie van zonnepanelen en accu's van de auto's om stroom in op te slaan. Het op deze manier inzetten van accu's is nog wel een techniek die in de kinderschoenen staat, dus het is spannend of het allemaal op de juiste manier gaat werken als de wijk in 2023 wordt opgeleverd.

De woonwijk zal naadloos overlopen in een aangrenzend park. Tussen de woningen komen geen gangbare straten om zo het groene karakter van de buurt te versterken.

Boilerplate

© ANP