ANP,
23
maart
2021
|
12:21
Europe/Amsterdam

Een op vijf Belgen kan energierekening niet betalen

Een op de vijf gezinnen in België heeft moeite om de maandelijkse energierekening te betalen. Met name bij mensen die in een sociale huurwoning wonen heerst energiearmoede, schrijft de VRT.

Bij sociale huurwoningen is vaak het probleem dat de huizen niet goed genoeg geïsoleerd zijn en er daarom veel warmte weglekt. De Koning Boudewijnstichting en het Platform tegen Energiearmoede pleiten er daarom voor sociale huurhuizen in België met spoed te isoleren. De energiearmoede is de afgelopen jaren stabiel gebleven in België en juist dat volgens experts een probleem omdat de winters zachter waren en de prijzen voor aardgas daalden.

Uit onderzoek van het TNO blijkt dat er in Nederland zo'n 650.000 huishoudens zijn die onvoldoende geld hebben om te betalen voor verwarming, verlichting en of koken. Meestal wordt de term ingezet als een huishoudend meer dan 10 procent van het inkomen uitgeeft aan de kosten voor energie. Het TNO riep afgelopen november op om energiearmoede gezamenlijk aan te pakken door samenwerking op verschillende ministeries.

Boilerplate

© ANP