ANP,
29
maart
2021
|
14:57
Europe/Amsterdam

Duurzame aannemer bouwde eigen biobased huis

Woningen die met natuurlijke materialen zijn gebouwd, kunnen bijdragen aan de verduurzaming van de woningmarkt. Duurzaam aannemer René Dalmeijer besloot zijn eigen biobased huis te bouwen en hoopt dat die manier van bouwen de norm wordt.

De Amsterdamse stadszender AT5 sprak met Dalmeijer en ging langs bij zijn bijzondere woning in de nieuwbouwwijk IJburg. Het gehele huis (met uitzondering van de fundering) is gemaakt met natuurlijke materialen. Hierdoor is de milieuimpact van de woning slechts eenvijfde van een gewoon huis.

Voor de woning is gebruik gemaakt van materialen als hout, leem, vlas, stro en hennep. De combinatie van hout en leem zorgt ervoor dat de woning warmte goed vast kan houden.

Het huis heeft wel iets meer onderhoud nodig dan conventioneel gebouwde woningen. Zo kan het gebeuren dat na een hevige stortbui de gevel van leem hersteld moet worden, maar dat gebeurt volgens de eigenaar niet vaker dan eens in de paar jaar, zonder al te veel moeite.

Doordat biobased bouwen nog relatief onbekend is, kost het meer tijd en energie om spullen te vinden en vergunningen aan te vragen. Een gemiste kans, volgens Dalmeijer. Hij hoopt op een drastische verandering in de bouwwereld en dat huizen zoals die van hem in de toekomst heel gewoon worden.

Boilerplate

© ANP