ANP,
05
januari
2021
|
10:26
Europe/Amsterdam

Deze regelingen om te verduurzamen veranderen dit jaar

Per ingang van 4 januari zijn een aantal regelingen om je huis te verduurzamen aangepast door de overheid. In een handig overzicht meldt NU wat de belangrijkste veranderingen zijn. Zo mogen woningeigenaren die op een warmtenet worden aangesloten vanaf dit jaar hier een subsidieaanvraag voor indienen.

De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) kan in 2021 enkel nog worden aangevraagd door door Verenigingen van Eigenaren (VvE's). Mensen die hun woning willen verduurzamen en niet in een appartement wonen, kunnen terecht bij de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Aan de voorwaarden verandert niet veel: om in aanmerking te komen voor subsidie moeten de maatregelen worden uitgevoerd door een bouwbedrijf en de kosten eerst door de eigenaar worden betaald.

Dit jaar mogen huiseigenaren voor het eerst subsidie aanvragen voor een aansluiting op een warmtenet of stadswarmte. De vergoeding ligt rond de 50 procent van de kosten, gemiddeld kost zo'n aansluiting vijfduizend euro.

Isoleren

Ook in 2021 blijft het mogelijk subsidie te krijgen voor isolatie. Dat geldt als je minimaal twee verschillende maatregelen neemt. Het verschil met afgelopen jaar is alleen dat de tweede maatregel niet per se een isolerende maatregel hoeft te zijn, maar kan ook worden gecombineerd met bijvoorbeeld de aankoop van een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Gemiddeld kunnen mensen subsidie krijgen voor zo'n 20 procent van de kosten.

Subsidies op elektrische warmtepompen blijven ook in 2021 bestaan, alleen vervallen sommige aanvullende maatregelen zoals een energiezuinig ventilatiesysteem en een slimme thermostaat. Per gemeente kunnen de subsidieregelingen ook nog wat van elkaar verschillen dus het is zaak je van te voren goed in te lezen om te zien wat van toepassing is in jouw gemeente.

Boilerplate

© ANP