ANP,
26
januari
2021
|
14:16
Europe/Amsterdam

Delfts ziekenhuis eerste dat restwarmte levert aan huizen

Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft is het eerste ziekenhuis in Nederland dat restwarmte gaat doorgeven aan nabijgelegen woningen. Dat meldt Duurzaam Gebouwd. Het ziekenhuis heeft een duurzaam warmte-koudeopslagsysteem, dat meer warmte opslaat dan het hospitaal zelf nodig heeft.

Inmiddels is een overeenkomst getekend tussen het ziekenhuis, warmteleverancier Eteck en ontwikkelaar Borghese Real Estate. De restwarmte gaat straks naar het Bethelpark, dat nog gebouwd moet worden. Het gaat in totaal om 351 appartementen en vier commerciële ruimten. Er wordt een speciaal warmtenet aangelegd, waardoor de toekomstige bewoners vloerverwarming krijgen, net als duurzame warmte en warm tapwater.

Eteck zal jaarlijks 5000 gigajoule (GJ) vanuit het ziekenhuis doorzetten naar de huizen. Er wordt ook 163.400 m3 gas bespaard, aangezien de woningen niet aangesloten worden op het aardgasnetwerk. Uiteindelijk zal dan 290.000 kg CO2 bespaard worden.

De restwarmte van het Reinier de Graaf Gasthuis wordt verplaatst door ondergrondse leidingen. De warmte gaat naar een speciale techniekruimte van de warmteleverancier, die het uiteindelijk doorpompt naar de huizen. Het ziekenhuis is erg blij met de samenwerking. "Zo nemen wij bewust verantwoordelijkheid tegenover patiënten, bezoekers, medewerkers en de omgeving als het gaat om duurzaamheid en milieu", aldus een woordvoerder.

Boilerplate

© ANP