ANP,
11
maart
2021
|
17:02
Europe/Amsterdam

De rijkste inwoners wonen in de slechtst geïsoleerde huizen

In de meest welvarende dorpen van Nederland staan naar verhouding de slechtst geïsoleerde huizen. Dat schrijft NH Nieuws op basis van cijfers uit de Klimaatmonitor van Rijkswaterstaat.

Als het gaat om het laagste energielabel (G) dan staan naar verhouding de meeste huizen met zo'n label in Laren in Noord-Holland. Dit zijn woningen waar (bijna) geen maatregelen zijn genomen om energie te besparen. Vaak gaat het om grote huizen. Andere dorpen die het slecht doen in die provincie zijn Heemstede en Bloemendaal, hier heeft meer dan 10 procent van de huizen een energielabel G.

En als het gaat over energielabel F dan is Heemstede koploper met bijna 12 procent van de woningen. In die deze plaatsen zijn ook relatief weinig huizen (minder dan 20 procent) die een zuinig energielabel hebben (vanaf A). Ter vergelijking: in Heerhugowaard heeft de helft van de woningen een energielabel van A of hoger.

Bouwjaar

Dat de villadorpen het zo slecht doen wat betreft verduurzaming heeft te maken met het bouwjaar van de huizen. Volgens isolatiecoach Nico Lommerse staan in die plaatsen veel huizen van voor 1970 en hebben die daardoor een lage isolatiegraad. Voor die tijd werd bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van dubbele beglazing.

Het gaat in dorpen als Laren en Bloemendaal veelal om (oudere) mensen die relatief veel geld te besteden hebben en in grote huizen wonen. Volgens Lommerse zijn veel mensen zich niet bewust van het geld dat ze kunnen besparen. De energiecoach gaat bij mensen langs in Bloemendaal en omgeving om advies te geven. En als mensen zonnepanelen op zo'n oud huis lelijk vinden, adviseert hij ze deel te nemen aan een collectief.

Boilerplate

© ANP