ANP,
23
november
2020
|
13:45
Europe/Amsterdam

Appartementencomplex verwarmd door eigen datacenter

Het water van een appartementencomplex in Amsterdam wordt verwarmd door een eigen mini-datacenter in de technische ruimte van het gebouw. Het is een primeur dat computerservers in een woongebouw worden neergezet en op die manier direct voor warm water zorgen. En door het inzetten van restwarmte wordt er op jaarbasis zo'n 1300 kubieke meter gas bespaard. Dat schrijft Duurzaam Bedrijfsleven.

Het is de bedoeling dat binnen een paar maanden 150 woningen worden aangesloten op het datacenter. Deze computerservers slaan data op voor bedrijven in de hoofdstad. Om de servers te koelen gebruikt ontwikkelaar Leafcloud speciale vloeistof. De warmte die hiermee wordt opgevangen kan direct doorstromen naar de appartementen en worden gebruikt als om te douchen en af te wassen.

Het is een groot voordeel dat de servers en woningen dicht bij elkaar liggen, omdat het verwarmde water hierdoor niet door een lang buizenstelsel getransporteerd hoeft te worden - dit zorgt voor verlies van warmte. Met dit systeem krijgt 90 procent van de restwarmte een nieuwe bestemming.

Gratis restwarmte

Tot nu werden datacenters vooral neergezet op bedrijventerreinen aan de randen van de stad. Alleen al in de hoofdstad staan 27 van dit soort opslagbedrijven. Nieuwe datacenters in Amsterdam zijn verplicht om enkel groene stroom te gebruiken en tevens restwarmte gratis ter beschikking te stellen aan woningen in de regio.

Startup Leafcloud wil de techniek op meer plekken inzetten, zoals bij hotels en sportscholen.

Boilerplate

© ANP