ANP,
18
januari
2021
|
13:57
Europe/Amsterdam

ACM wil uitzoeken wat de energietransitie consumenten kost

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil later dit jaar onderzoeken wat consumenten betalen voor de ambitieuze plannen van de energietransitie. Dat schrijft Solar Magazine op basis van het jaarplan van de ACM.

De organisatie wil oog houden voor de toenemende kosten van de energietransitie. Hoewel de ACM duurzaamheid ondersteunt, behartigt de organisatie ook de belangen van consumenten. Daarom kijken ze naar de balans tussen het stimuleren van duurzaamheid en de betaalbaarheid van de transitie voor het publiek op de korte en de lange termijn.

Naast dit onderzoek, gaat de autoriteit in 2021 ook ruimte geven aan netbeheerders om te experimenteren met projecten die vergroening vooruit helpen, zoals waterstof. Ook wil de ACM regels voor netbeheerders verduidelijken als het gaat om congestie van de energienetten. Hiermee hopen ze dat knelpunten in het energienet sneller opgelost kunnen worden.

Een laatste speerpunt van het ACM als het gaat over duurzaamheid is dat ze de komende periode tegen bedrijven op willen treden die misleidende informatie naar buiten brengen over duurzame producten en diensten. Bijvoorbeeld oneerlijke informatie van energieleveranciers over de herkomst van stroom of onduidelijkheid over de energieprijzen bij het aantrekken van nieuwe klanten.

Boilerplate

© ANP