ANP,
18
januari
2021
|
11:32
Europe/Amsterdam

Aardgasvrij maken van wijken verloopt traag

Na twee jaar pionieren met het aardgasvrij maken van wijken en dorpen in door de overheid aangewezen proeftuinen, zijn pas 206 huizen van het gas gehaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

De proeftuinen werden in 2018 uitgekozen om te experimenteren met het van het gas halen van bestaande gebouwen en huizen. Uiteindelijk moeten er uiterlijk 2027 met het project 50 duizend woningen van het aardgas af. Hiervoor is 435 miljoen euro aan subsidie vrijgemaakt. Het project moet bijdragen aan de in totaal 1,5 miljoen woningen die volgens het Klimaatakkoord voor 2050 aardgasvrij moeten worden gemaakt.

Het zijn met name wijken die experimenteren met warmtenetten die vertraging oplopen. Met een warmtenet kunnen in één veel woningen van het gas afgehaald worden, maar een plan waar veel partijen bij betrokken zijn zorgt ook voor veel overleggen.

Sommigen bewoners zien bijvoorbeeld niet de urgentie om nu over te stappen op een andere warmtebron en ze kunnen niet worden gedwongen om van het gas af te stappen. In nieuwe proeftuinwijken wordt het doel niet om van het gas af te gaan, maar om te streven naar betere isolatie en andere duurzame maatregelen.

Boilerplate

© ANP