Aankomend weekend gaat de wintertijd in. Elk jaar komt rond deze tijd de vraag terug wat wintertijd doet met het gemiddelde energieverbruik in huishoudens. Energiebesparing was de belangrijkste reden om in 1977 de zomertijd in te voeren, maar is dat anno 2020 nog steeds het geval? Energieleverancier Essent zocht het uit op basis van de meest recente inzichten.
Wintertijd: laat licht, vroeg donker, koud, nat en guur. Het kan niet anders dan dat dit effect heeft op ons energieverbruik. Wat blijkt? Na ingang van de wintertijd ligt het dagverbruik van huishoudens aan elektriciteit slechts zo’n 2% hoger dan net voor de ingang van de wintertijd.
Met name tussen vijf uur en zeven uur ’s avonds is het effect het grootst, dan wordt er gemiddeld 11% meer stroom verbruikt dan in de zomertijd. Opvallender is dat het omgekeerde effect niet waarneembaar is: ondanks dat het ’s ochtends eerder licht wordt, is er in de ochtenduren geen daling van het stroomverbruik te zien ten opzichte van de zomertijd.
Door de warme zomers van afgelopen jaren, groeit de vraag naar ventilatoren en airconditioners fors. Eerder dit jaar signaleerde Essent een
extreme stijging van het stroomverbruik tijdens de hittegolf door airco’s. Hierdoor kan in de aankomende jaren het winter- of zomertijdeffect op de stroomvraag geheel verdwijnen.
Ongetwijfeld heeft het feit dat Nederland wegens Corona massaal thuis werkt een versterkend effect op het energieverbruik in de winter. Welk effect precies is nu nog niet goed in te schatten. Maar aangezien alle kleine stappen helpen, heeft Essent enkele tips op een rijtje gezet om het stroomverbruik thuis te beperken.