16
december
2020
|
11:38
Europe/Amsterdam

Warme winter kan tot 25% lagere stookkosten leiden

Energie van Vandaag Vrouw zet verwarming laag via thermostaat

Dit jaar telde 233 aaneengesloten dagen waarin de temperatuur niet onder de 10 graden kwam. Deze week wordt het ook niet koud en een witte kerst lijkt er niet te komen. In een zachte winter zijn de stookkosten lager dan in een strenge winter. De vraag is hoeveel dat op de rekening kan schelen. Energielevernacier Essent zocht het uit.

De winter van 2015-2016 was opvallend zacht, waardoor consumenten tot 25 procent bespaarden op hun gasverbruik in de wintermaanden. Dat kwam voor een gemiddeld gezin neer op 150 euro. Hoeveel gas consumenten normaal gesproken gebruiken om hun huis te verwarmen, hangt af van veel factoren. Zo is een moderne nieuwbouwwoning veel energiezuiniger dan een monumentaal pand. Om een idee te geven: een gemiddeld huishouden besteedt ongeveer 1.000 euro per jaar aan aardgas. Hiervan gaat zo'n 60 procent, dus 600 euro, op aan gasverbruik in de winter. Omdat de verwarming van woningen zoveel bijdraagt aan de hoogte van de energierekening, voelen consumenten het verschil tussen een zachte en een strenge winter duidelijk in hun portemonnee.

Specificatie van de gasprijs

De gasprijs bestaat uit een combinatie van het leveringstarief, de netbeheerkosten en een regiotoeslag. De hoogte van de regiotoeslag is afhankelijk van de afstand van uw woning tot Groningen (vanwege de aardgasvelden waar we ons gas vandaan haalden). De netbeheerkosten zijn voor het onderhoud en de instandhouding van het gasnetwerk, de gasaansluitingen en de gasmeters.

Ook de overheid bepaalt een aanzienlijk deel van de gasprijs, via overheidsheffingen en btw. Het doel hiervan is om u te stimuleren om minder gas te verbruiken en hier zuinig mee om te gaan. De hoogte van de overheidsheffingen en btw wordt door de overheid vastgesteld en geheven via uw energieleverancier. Zij dragen de opbrengsten vervolgens weer af aan de overheid.

Gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs

De energieprijzen zijn gekoppeld aan de olieprijs, omdat olie en gas vaak tegelijkertijd worden gevonden. Het is zelfs wettelijk vastgelegd dat deze prijzen aan elkaar gekoppeld zijn. De prijs van olie wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid olie die wereldwijd nog voorradig is en de verwachte vraag naar olie in de toekomst. Politieke onrust in de olieproducerende landen heeft eveneens een invloed op de olieprijs. Als de olieproductie door politieke spanningen of minder opbrengst uit een bepaalde bron daalt, dan stijgt de olieprijs. Ook de gasprijs in Nederland zal dan na verloop van tijd meestijgen.

Wat kunnen consumenten zelf doen om stookkosten te beperken?

  • Kies een maximum temperatuur. Over het algemeen is 19 graden warm genoeg.
  • Zet de thermostaat een uur voordat u gaat slapen op 15 graden. Het duurt wel even voordat de temperatuur in huis merkbaar begint te dalen.
  • Breng radiatorfolie aan.
  • Isoleer de vloer, het dak en de spouwmuren.
  • Vervang ruiten door dubbel glas.
  • Vervang de oude cv-ketel door een energiezuiniger, moderner exemplaar.