22 december 2022
Warmtebedrijven waren ‘furieus’. Nieuwe investeringen in warmtenetten zouden worden ‘geparkeerd’. Het was ‘onbegrijpelijk’ en ‘zeer zorgelijk’. De Kamerbrief van minister Jetten over de marktordening van collectieve warmte deed eind oktober nogal wat stof opwaaien. Dat de warmte-infrastructuur in de toekomst – kort samengevat – in publiek eigendom zal zijn, leidde tot pittige reacties.
Na twee maanden is het stof een beetje neergedaald. Hoewel er nog weinig details over het nieuwe wetsvoorstel bekend zijn, is de keuze van de minister duidelijk: er moet meer publieke regie in het warmtedomein zijn. Vanuit dat vertrekpunt moeten we nu vooruit kijken. Daarbij staat voor mij voorop dat de warmtetransitie – en daarmee ook de nieuwe warmtewet – uiteindelijk een betaalbare, betrouwbare en duurzame warmteoplossing moet opleveren voor de Nederlandse consument.
Ik zie vooral mogelijkheden en kansen. Laten we daar samen aan werken. We zijn daartoe ook moreel verplicht. Vanuit het perspectief van de consument, én vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Want terwijl wij discussiëren, gaat de klimaatverandering door. Elke dag. Een jarenlange politieke discussie is een no go. Zeker gezien de grote nieuwbouw- en verduurzamingsoperatie die Nederland moet uitvoeren.
Ik roep de minister op om ons te laten meewerken aan het verhelderen van de kaders van de warmtewetgeving, zodat private en publieke partners in goede samenwerking aan de slag kunnen, gebruikmakend van innovatieve technieken en alle beschikbare kennis. We bieden aan om deel uit te maken van de oplossing. Beste Rob, zorg ervoor dat de nieuwe marktordening wordt gedragen door private partijen met hun innovatiekracht en expertise. Creëer voldoende ruimte zodat ze hun ervaring en slagkracht kunnen blijven inbrengen. Wij zijn daartoe bereid.
- Stephan Segbers, COO Essent
Hannah van der Weg
Senior Woordvoerder
hannah.van.der.weg@essent.nl
+31(0)736861299
Bent u op zoek naar de klantenservice, klik hier.