30
juni
2020
|
10:28
Europe/Amsterdam

Eigenaren zonnepanelen profiteren flink van zonnigste eerste zes maanden ooit

Essent: gemiddeld zonnepaneelsysteem levert €100,- meer op dan normaal

Zonnepanelen mei

Niet eerder waren er zoveel zonuren als in de eerste zes maanden van dit jaar. Volgens weeronline.nl scheen de zon gemiddeld 1158 uur over het land. Normaal gesproken schijnt de zon 864 uur. Het uitzonderlijk grote aantal zonuren leverde eigenaren van een gemiddeld zonnepaneelsysteem volgens Essent tot nu toe €377,55 op. Dat is ruim €100,- en 37% meer dan normaalgesproken. In 2019 was de opbrengst in het eerste halfjaar nog 13% meer dan normaal.

De eerste twee maanden van dit jaar bungelden met in totaal 108 zonuren gemeten in De Bilt ver onder het langdurig gemiddelde van 154. Pas in de tweede helft van maart kwam de energieopbrengst van zonnepanelen goed op gang. April volgde met veel zonuren, maar mei spande met 325 zonuren in De Bilt de kroon als zonnigste maand van het afgelopen halfjaar.

Regionale verschillen

Uiteraard was het dit jaar niet overal even zonnig. Er waren best grote regionale verschillen. Zo had Eelde 169 zonuren minder dan Vlissingen. Hierdoor leverde een gemiddeld zonnepaneelsysteem in Vlissingen zo’n €53,- euro meer op dan in Eelde. Nu is het aan de Zeeuwse kust altijd zonniger dan in Groningen en Drenthe, maar dit keer is het verschil extra groot.

Mei (325 uur zon) en april (287 uur zon) waren de meest zonnige maanden, juni (233 uur zon) maakt de top drie compleet.

Meetgegevens

Essent is marktleider in Nederland en levert elektriciteit en gas aan zo’n 2,5 miljoen huishoudens. Essent helpt huishoudens bij de volgende stap in energie, klein of groot. We leveren diverse producten en diensten, van isolatie tot warmtepompen en smarthome oplossingen. Met onze mensen op kantoor en de ruim 1.800 monteurs en adviseurs in het land staan we dagelijks klaar voor onze klanten. Ook wordt geïnvesteerd in innovatieve oplossingen met waterstof, modulaire lokale warmtenetten en batterijopslag. Zo werken wij dag in dag uit aan de energietransitie. Essent is onderdeel van E.ON, één van de grootste energiebedrijven in Europa.