We zien steeds vaker huizen en schuren waar op de daken zonnepanelen zijn aangebracht. Toch is deze optie niet voor iedereen geschikt. Zonnepanelen, het woord zegt het al, moeten zo geplaatst worden dat ze zo lang en zo veel mogelijk zonlicht opvangen. Alleen op die manier verdienen ze zichzelf (snel) terug.

Redenen om zonnepanelen niet op het dak te plaatsen zijn onder andere:

  • Het gebouw is oud waardoor het dak niet stevig genoeg is of plaatsing van zonnepanelen niet is toegestaan
  • Het dak ligt te ongunstig ten opzicht van de zon
  • De naastgelegen gebouwen of bomen zorgen voor schaduw op het dak waardoor u minder stroom opwekt

Wilt u graag zonnepanelen, maar is dit op uw huis of schuur niet mogelijk of niet rendabel (valt er weinig zonlicht)? Denk dan eens aan zonnepanelen in de tuin of in het weiland. Heeft u voldoende grond om meerdere zonnepanelen te plaatsen, dan noemen we dat ook wel een zonneweide of een zonnepark. De mogelijkheid om zonnepanelen in de tuin te plaatsen is allereerst afhankelijk van de ruimte. Daar komt bij dat u een vergunning nodig hebt voordat u de panelen plaatst. Wilt u zonnepanelen in een weiland plaatsen, dan hebt u mogelijk ook te maken met het bestemmingsplan. Dit plan bepaalt wat er in een gemeente met de ruimte mag gebeuren en hoe er gebouwd mag worden.

Zonnepanelen in de tuin, wat moet ik mij daarbij voorstellen?

Zonnepanelen worden op verschillende manieren op de grond geplaatst. Als een statische opstelling in één geheel of als meerdere losse panelen die automatisch met het zonlicht meedraaien. De ondergrond mag verhard zijn, maar kiest u voor een tuin of weiland, houd er dan rekening mee dat het gras kort moet blijven en dat groei van struiken en planten moet worden voorkomen. De zonnepanelen moeten schoon worden gehouden en gecontroleerd worden. Het plaatsen van zonnepanelen in een weiland of tuin brengt dat met zich mee.

Zonnepanelen in het weiland, hoe zit dat met de bekabeling?

Het opgevangen zonlicht door zonnepanelen wordt met behulp van een omvormer omgezet naar wisselstroom. Hiervoor zijn speciale kabels nodig en bij de plaatsing van zonnepanelen in een weiland kan het om behoorlijke lengtes gaan voordat u weer bij de meterkast bent. De bekabeling wegwerken in de grond is de veiligste manier, vooral wanneer u later het gras rond de panelen wilt gaan maaien.

Zonnepanelen op de grond, diefstalgevoelig?

Een zonnepaneel is een geliefd product. Tegelijkertijd is het formaat zo groot, dat ze niet eenvoudig te vervoeren zijn. Staan de zonnepanelen in een weiland en is er weinig tot geen toezicht, dan is het slim wel even aan diefstal te denken. Een hek of camera is al een goed begin, maar een slot dat alle panelen met elkaar verbindt is ook een optie. Op het moment dat er één paneel wordt losgekoppeld, wordt het alarm meteen in werking gezet. Dat schrikt de dieven absoluut af.

Het ene zonnepaneel is het andere niet

Zonnepanelen zijn te koop in verschillende soorten die elk hun eigen rendement hebben. Het verschil ziet u terug in de aankoopprijs en de kleur van het paneel. Heeft u een voorkeur voor diepzwart, dan komt u als snel uit bij de mono zonnepanelen. Heeft de kleur blauw uw voorkeur, dan kiest u voor de iets voordeligere 'Polykristallijne' zonnepanelen. Het eerste paneel werkt iets beter bij indirect zonlicht, terwijl het tweede optimaal werkt als de zon hoog en helder aan de hemel staat. Bekijk goed hoe zonnepanelen werken en vergelijk de verschillende types met elkaar. Zo weet u wat het meest geschikt voor u is.