De leukste weetjes over zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen of ben je van plan om ze op je dak te laten plaatsen? We zetten de leukste weetjes over zonnepanelen op een rij zodat je vragen beantwoord worden.

Zonnepanelen zijn niet duur

Veel mensen denken dat zonnepanelen duur zijn, maar dat valt gelukkig wel mee. Het kost inderdaad best wat om zonnepanelen te laten plaatsen, maar dat geld heb je binnen 7 jaar terugverdiend? Daarna heb je elk jaar opnieuw gratis stroom van je zonnepanelen. Dat scheelt niet alleen voor het milieu maar ook voor je eigen energierekening.

Je kunt nu ook zonnepanelen huren via Essent. Dan krijg je wél direct de opbrengst, maar géén investering vooraf. Huren gaat voor een vast bedrag per maand, en het is ook weer elke maand op te zeggen.

Zonnepanelen werken op daglicht

Veel mensen vinden het gek om in een land als Nederland zonnepanelen op het dak te plaatsen. Het regent hier namelijk best vaak en we kennen genoeg bewolkte dagen. Maar wist je dat zonnepanelen niet alleen op zonlicht werken? Zonnepanelen werken op daglicht, maar dat mag dus ook indirect zonlicht zijn. Zolang er maar licht is, maken de panelen energie aan. Dus ook op bewolkte dagen krijg je stroom van je panelen.

Zonnepanelen zijn duurzaam

Zonnepanelen zijn heel duurzaam. Ze gaan maar liefst 25 jaar mee, vooral op een frame van kunststof. Alleen de omvormer is na ongeveer 10 jaar aan vervanging toe. Verder zijn zonnepanelen milieuvriendelijk. De zonnecellen zijn namelijk van silicium gemaakt en de bron van silicium is zand. Ook duurzaam want er is oneindig veel zand in de wereld.

Vang meer zon met schuine zonnepanelen

Zonnepanelen pakken de meeste zon als je ze in een bepaalde hoek neerlegt. Met een schuin dak vang je dus meer zon dan met een plat dak. Heb je een plat dak, dan leggen de installateurs de zonnepanelen schuin omhoog neer. Heb je te weinig ruimte? Dan plaats je het beste de panelen in de puntjes van links naar rechts? Zo vormen 2 panelen samen een flauwe punt om zo de zon goed op te vangen. Ook passen er dan meer panelen op je dak.

Je bent je eigen energieleverancier

Wist je dat als je zonnepanelen op je dak hebt, je een beetje energieleverancier wordt van ons? Vooral in de zomer wek je namelijk vaak meer energie op dan je zelf gebruikt. Wat je niet gebruikt, lever je terug aan ons. Wij zorgen er dan voor dat andere huishoudens ook groene stroom krijgen. Is het een keer een sombere dag? Dan krijg je gewoon energie van ons. We verrekenen de stroom die je zelf opwekt met de stroom die je verbruikt, het zogenoemde salderen.

Zonnepanelen geven ook energie in de ruimte

Je verwacht het niet maar ook in de ruimte kun je zonnepanelen tegenkomen. Voor de ruimtevaart is dit een perfecte manier om energie op te wekken voor bijvoorbeeld The International Space Station. Ook satellieten maken gebruik van de zon. Mooi is dat de panelen gewoon met de zon meedraaien, zo wekken ze de meeste energie op.