Zonnepanelen en een rieten dak vormen een wat bijzondere combinatie. Zomaar zonnepanelen bovenop een rieten dak leggen stuit op zowel esthetische als technische bezwaren. Met wat vakmanschap is het echter heel goed mogelijk om een rieten dak netjes en verantwoord te voorzien van zonnepanelen. Hieronder zetten we op een rij wat de mogelijkheden en beperkingen zijn voor zonnepanelen op een rieten dak.


Passen zonnepanelen bij rieten daken?

Een rieten dak is een duurzaam dak. Met zonnepanelen wek je duurzame energie op. Zo passen zonnepanelen en een rieten dak heel goed bij elkaar. Maar het oog wil ook wat. Veel mensen vinden zonnepanelen uit de toon vallen bij het specifieke karakter van een rieten dak. Gelukkig is het heel goed mogelijk zonnepanelen op een rieten dak zodanig toe te passen dat ze niet uit de toon vallen.


Hoe worden zonnepanelen op rieten daken toegepast?

Zonnepanelen worden esthetisch op een rieten dak geplaatst door ze in te werken in het riet. Dit is vergelijkbaar met hoe een dakraam in een rieten dak wordt opgenomen. Er wordt in het dakvlak een uitsparing gemaakt die wordt opgevuld met de zonnepanelen. Inwerken in het riet is ook beter voor het behoud van het rieten dak. Bij plaatsing bovenop het rietpakket zou het riet onder de zonnepanelen na een regenbui slecht drogen. Het riet gaat dan versneld in kwaliteit achteruit, en de rietdekker die je vervolgens inschakelt voor onderhoud moet eerst het paneel verwijderen om erbij te kunnen.


Welke beperkingen gelden voor zonnepanelen op een rieten dak?

Voor een technisch en esthetisch verantwoord resultaat moet de installateur bij plaatsing van zonnepanelen op een rieten dak met de volgende punten rekening houden:

  • Om de constructie waterdicht te maken, moet de ruimte onder de panelen voorzien worden van bijvoorbeeld EPDM.
  • Voor een goede werking van de panelen is ventilatie belangrijk. Daarom moeten de panelen zo goed mogelijk vrij van het riet worden ingewerkt.
  • De zonnepanelen mogen niet te diep in het rieten dak worden ingewerkt. Schaduw op de panelen verlaagt namelijk de opbrengst.
  • De panelen moeten ook niet te hoog liggen. Door slijtage wordt het rieten dak in de loop der jaren dunner. Het is ongewenst dat de panelen hierdoor boven het riet gaan uitsteken. De panelen moeten dus iets onder het buitenoppervlak van het rieten dak liggen.

Zijn alle rieten daken geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen plaatsen op een rieten dak is maatwerk. Op een nieuw dak is de klus eenvoudiger en minder tijdrovend dan op een al bestaand rieten dak, maar in de praktijk is het op elk rieten dak mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Helaas is het niet mogelijk om via Essent zonnepanelen op je rieten dak te plaatsen.