Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en ze sparen geld uit. Maar sommige mensen willen ze niet zo graag op hun woning hebben. Daarom kiezen steeds meer mensen voor zonnedakpannen, ook wel zonnepannen genaamd. Zijn zonnedakpannen ook iets voor u?

Wat zijn zonnedakpannen?

Een zonnedakpan is een gewone dakpan met daarop een zonnecel. Die zonnecel werkt precies zo als de zonnecellen van een zonnepaneel. Alleen is hij in de vorm van de dakpan gebogen. Daardoor valt hij minder op.

De voordelen van zonnedakpannen vergeleken met zonnepanelen

Zonnedakpannen zijn ideaal voor eigenaren van monumentale panden. Zij krijgen van de gemeente namelijk geen vergunning om zonnepanelen te plaatsen. Zonnedakpannen zijn meestal wel toegelaten, omdat ze eruitzien als gewone dakpannen. Maar ook steeds meer mensen in 'gewone' huizen kiezen voor zonnedakpannen. Zij vinden dat het er veel fraaier uitziet, vooral op schuine daken met veel obstakels.

De nadelen van zonnedakpannen

Helaas, zonnedakpannen hebben ook nadelen:

  • Zonnedakpannen zijn veel duurder dan zonnepanelen. Het kan wel 15 of 20 jaar duren voordat ze zichzelf hebben terugverdiend. Bij zonnepanelen is dat ongeveer 10 jaar.
  • Door de gebogen vorm kan niet op elk stukje van de dakpan stroom worden opgewekt. Zonnedakpannen leveren dus minder stroom op dan zonnepanelen.
  • Onder de dakpan is geen ventilatie. Daardoor worden zonnedakpannen heter dan zonnepanelen. Hoe heter de zonnecel, hoe minder goed hij werkt.

Zonnedakpannen versus zonnepanelen

Het grootste voordeel van zonnedakpannen is dat ze er volgens veel mensen fraaier uitzien. Het grootste nadeel is dat het langer duurt voordat ze zichzelf terugverdienen. U moet voor uzelf bepalen wat u van deze twee dingen het belangrijkst vindt. Het nadeel dat de zonnedakpannen minder stroom opleveren, is meestal niet doorslaggevend. Zonnepanelen passen maar op een deel van het dak. Met zonnedakpannen kunt u het hele dak bedekken. Zo wekt u toch ongeveer evenveel zonnestroom op. Op dit moment verkoopt Essent geen zonnedakpannen.

U kiest voor zonnepanelen

Kiest u voor het financiële voordeel van zonnepanelen? Om het u makkelijk te maken om de zonnepanelen te vergelijken, leveren wij drie verschillende pakketten:

  • Comfort: goede kwaliteit zonnepanelen voor een goede prijs. De meeste van onze klanten kiezen voor dit pakket.
  • Budget: extra scherp geprijsd, maar nog altijd A-kwaliteit zonnepanelen.
  • Premium: het beste type zonnepanelen dat op dit moment op de markt is.

 

Zonnepanelen