Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op hun dak, vanwege de voordelen voor het milieu en de portemonnee. Maar zonnepanelen hebben ook een nadeel: de kost gaat voor de baat uit. Voordat u gaat besparen op uw energierekening moet u een relatief groot bedrag investeren. Een gemiddeld huishouden geeft aan de panelen zelf, de bijbehorende omvormer en de kosten van installatie ongeveer vijfduizend euro uit. Kunnen mensen met een smalle beurs niet beter tweedehands zonnepanelen kopen? We zochten het voor u uit.

Hoe snel verdienen zonnepanelen zichzelf terug?

Nieuwe zonnepanelen verdienen zichzelf in ongeveer tien jaar terug. Helaas hebt u zo rond het 15e jaar nog extra kosten omdat u de omvormer moet vervangen, maar die is relatief goedkoop. Uw tweede omvormer verdient u in ongeveer een jaar terug. Uiteindelijk gaan zonnepanelen ongeveer 25 jaar mee. Dus na de terugverdientijd maakt u nog heel lang winst.

Wat zijn de nadelen van tweedehands zonnepanelen?

Gebruikte zonnepanelen komen niet voor niets op de markt. De vorige eigenaar wil ervan af. De belangrijkste reden om zonnepanelen tweedehands aan te bieden is in de praktijk dat de kwaliteit achteruit gaat. Misschien had de vorige eigenaar pech met zijn eerste twee omvormers en moest hij al na vijftien jaar een derde omvormer kopen. Door de gebruikte zonnepanelen te verkopen verlaagt hij de investering die nodig is voor een compleet nieuw systeem. Maar dan zit u dus met vijftien jaar oude panelen. De kwaliteit is geringer, dus u bespaart minder op uw energierekening, en na vijf jaar moet u alsnog nieuwe zonnepanelen kopen.

Wat zijn de voordelen van tweedehands zonnepanelen?

Hebben gebruikte zonnepanelen dan helemaal geen voordelen? Jawel hoor, alleen zijn die niet erg groot. Tweedehands zonnepanelen zijn per definitie goedkoper dan nieuwe zonnepanelen. Met wat geluk kunt u ook nog een gebruikte omvormer voor een zacht prijsje van iemand overnemen, en blijft alles lang genoeg werken om de investering terug te verdienen. Zo levert u met een beperkt budget toch uw bijdrage aan het milieu. U zult alleen niet de financiële winst behalen die mogelijk is met nieuwe zonnepanelen.

Tweedehands zonnepanelen, of toch maar nieuw?

Het is nog altijd het slimste om uw zonnepanelen bij een erkende installateur te kopen. Dan hebt u tenminste zekerheid dat de panelen hun geld waard zijn. Koopt u toch tweedehands zonnepanelen, laat ze dan in elk geval vooraf testen.

 

Zonnepanelen