Zonnepanelen komen voor in verschillende soorten en maten. Het is belangrijk om te weten hoe groot uw panelen exact moeten zijn. Dit is namelijk van invloed op het aantal panelen dat op uw dak komt en het uiteindelijke resultaat. Hieronder gaan we in op de meest toegankelijke afmetingen.

De verschillende afmetingen van zonnepanelen

We onderscheiden drie soorten zonnepanelen:

Standaard zonnepanelen
Standaard zonnepanelen hebben een afmeting van 165 bij 99 cm. Die afmetingen worden doorgaans gebruikt voor panelen met een Wattpiek van minimaal 245 en maximaal 285 Wp.

Kleine zonnepanelen
Kleinere zonnepanelen hebben een afmeting van 158 cm bij 81 cm. Deze panelen hebben doorgaans een Wattpiek van minimaal 190 en maximaal 205 Wp. Deze variant komt in de praktijk steeds minder voor. Dat heeft met de prijs per Wattpiek te maken: u betaalt hiervoor meer dan bij grotere zonnepanelen. Kleine zonnepanelen komen zodoende alleen nog voor wanneer het dak simpelweg te klein is voor grotere formaten. 

Een alternatief voor de kleine zonnepanelen zijn de zogenaamde CIS-panelen, ook wel dunne film panelen genoemd. CIS staat voor CuInSe2, de chemische benamingen voor achtereenvolgens koper, indium en selenide. Dit zijn, niet geheel verrassend, de bouwstoffen van de CIS-panelen. De panelen zijn 158 cm lang en 81 cm breed en hebben een Wattpiek tussen de 190 en de 205 Wp.

Grote zonnepanelen
Grotere zonnepanelen hebben doorgaans een afmeting van 195 bij 99 centimeter. Die afmetingen worden doorgaans gebruikt voor zonnepanelen met een Wattpiek gelijk aan óf groter dan 300 Wp.

Verschillen per fabrikant

De hierboven genoemde afmetingen komen weliswaar het meeste voor, maar de daadwerkelijke lengte- en breedteverhoudingen zijn afhankelijk van de fabrikant in kwestie. Hier is er af en toe verschil in.

Legplan

De afmetingen van uw zonnepanelen vormen uiteindelijk de basis voor een zogenaamd legplan. Aan de hand van dit plan weet u of het beter is de panelen horizontaal of verticaal te plaatsen, hoeveel ruimte er tussen de dakrand en de panelen moet komen en hoeveel panelen er op uw dak passen.

 

Zonnepanelen