Woensdag 30 augustus was Essent weer live te zien op Facebook. Jeffrey Sloote, van onze servicepartner Volta Solar, beantwoordde tijdens deze sessie ruim een half uur lang alle binnenkomende vragen over zonnepanelen. Van het onderhoud van een zonnepaneel tot de kwaliteit van verschillende panelen, alles kwam aan bod. Gemist? We hebben er een paar interessante vragen uitgepikt!

1. Hebben zonnepanelen onderhoud nodig?

Elk jaar met de voorjaarschoonmaak het dak op met een emmertje water, dat is niet nodig. Vanuit de fabriek krijgt het paneel namelijk een bepaalde wassing mee waardoor vuil zich slecht hecht aan het paneel. Bovendien liggen ze over het algemeen natuurlijk schuin op het dak, waardoor veel vuil er afspoelt met de regen. Wel kan het zijn dat er wat vuil aankoekt, zoals bijvoorbeeld vogelpoep. De systemen die wij aanbieden, kunnen we per paneel monitoren. Wanneer blijkt dat één paneel achterblijft door vuilaanslag, zullen we dit dus snel opmerken en dan kunnen we langskomen om het paneel schoon te maken.

Daarnaast heeft een zonnepaneel natuurlijk wel onderhoud nodig wanneer er iets stuk gaat, zoals de omvormer of het paneel zelf.

2. Moet er bij de installatie van zonnepanelen ook iets in de meterkast worden aangepast? En is er een slimme meter nodig?

In de meterkast plaatsen we een aardlekautomaat zodat de zonnepanelen altijd los functioneren van de rest van de huisinstallatie. De zonnepanelen zitten dus op een aparte groep. Vervolgens controleren we altijd bij de netbeheerder of de meter in huis geschikt is om terug te leveren. Als deze geschikt is, zullen we er niet direct wat aan veranderen. Maar als hij niet geschikt is, zullen we een afspraak maken om deze kosteloos te vervangen door een slimme meter. Het is niet per se nodig om een slimme meter te hebben, er zijn ook draaischijfmeters die geijkt kunnen terugdraaien. Als hij vervangen moet worden dan wordt dit wel gelijk een slimme meter, aangezien de overheid heeft beslist dat alle Nederlandse huishoudens op termijn moeten worden voorzien van zo’n slimme meter. De slimme meter helpt ook bij het terugleveren van energie. Deze registreert hoeveel je opwekt en hoeveel je verbruikt. Dat maakt het makkelijk om dit aan het einde van het jaar tegen elkaar weg te strepen. Dit scheelt een hoop gedoe met het doorgeven van meterstanden.

3. Kan ik zien hoeveel energie mijn zonnepanelen opwekken? En kan ik dit ook aan anderen laten zien als ik niet thuis ben?

Ja, dat kan. Wanneer je panelen worden geplaatst, wordt alles aangesloten in de meterkast. Hier wordt ook een UTP-kabel meegetrokken om een internetverbinding tot stand te brengen. Met deze internetkabel heb je een stabielere en veilige verbinding. Hiermee is het altijd mogelijk je zonnepanelenopbrengst uit te lezen. Na het opleveren van het zonnepanelensysteem krijg je een mailtje met een inlog en daarmee kan je inloggen op een applicatie van SolarEdge. Vervolgens kan je altijd de opbrengst van elk paneel per dag, per maand of per jaar uitlezen.

4. Is er veel verschil in de kwaliteit van verschillende soorten zonnepanelen?

Er is zeker een verschil in kwaliteit. Vanuit Essent bieden we 3 soorten panelen aan: een basispaneel, een comfortpaneel en een premiumpaneel. Kwalitatief gezien zijn dit gelijkwaardige panelen, maar het ligt er maar net aan wat je het belangrijkste vindt. Het basispaneel is een blauw paneel met een zilveren rand die wat goedkoper is. Het comfortpaneel is helemaal zwart en ziet er dus iets mooier uit. Het premiumpaneel wekt net wat meer op dan de andere soorten. De een wil met elk paneel zoveel mogelijk energie opwekken, de ander vindt het belangrijk dat er ook een mooi paneel op het dak ligt. Over het algemeen zijn de meeste merken die op de Nederlandse markt beschikbaar zijn van gelijkwaardige kwaliteit. Waar je wel voor moet oppassen zijn de goedkopere Chinese panelen en omvormer.

Een verschil in kwaliteit kan bijvoorbeeld zijn dat een paneel afgedekt is met folie of een paneel afgedekt met een glasplaat. Deze zogenaamde glas-glas-panelen hebben geen folie aan de achterzijde, maar een glasplaat. Die zorgt ervoor dat het vermogen langer gegarandeerd kan blijven dan bij folie, waardoor zelfs na 30 jaar nog minimaal 87,5% van het vermogen uit het paneel moet komen. Dat zijn kwalitatief gezien natuurlijk een stuk betere panelen, maar daar zit ook een ander prijskaartje aan. Je moet vooral kijken naar de kosten-opbrengst verhouding.

5. Kunnen zonnepanelen ook op een huurwoning geplaatst worden? En kun je zonnepanelen ook huren?

Het plaatsen van zonnepanelen op een huurwoning is zeker mogelijk. In principe kunnen zonnepanelen natuurlijk op elk dak worden geplaatst. Het enige is dat er wel toestemming nodig is. Als je dus panelen op je huurwoning wilt laten plaatsen, zal je als huurder in gesprek moeten gaan met je verhuurder. Hetzelfde geldt als het een woningcorporatie betreft. De eigenaar van de woning moet uiteindelijk namelijk beslissen wat er gebeurt met het dak.

Zonnepanelen huren is bij Essent op dit moment nog niet mogelijk. Wel zijn we ermee bezig om dit binnenkort mogelijk te maken. We willen ervoor zorgen dat je ook van zonnepanelen kunt profiteren zonder een forse investering te moeten doen.