Zonnepanelen: zo werkt het terugleveren van stroom

De stroom die u opwekt met uw zonnepanelen, gebruikt u natuurlijk in uw eigen huis. Zo wordt de zonne-energie direct gebruikt om bijvoorbeeld uw televisie, computer en wasmachine aan te kunnen zetten. Maar het kan zijn dat u meer stroom hebt, dan u gebruikt. Dat overschot kunt u weer het stroomnet opsturen, zodat andere mensen er gebruik van kunnen maken. Dat heet terugleveren. Zo blijft er niks over en wordt de energie niet verspild. Het is dus goed voor het milieu en u krijgt er ook nog eens een zogenaamde terugleververgoeding voor.

Hoe werkt het terugleveren van stroom?

Wanneer zonnepanelen meer energie opwekken dan nodig, wordt deze stroom teruggeleverd aan het net en beschikbaar gemaakt voor andere mensen. Zo gaat er niets verloren. Hiervoor krijgt u natuurlijk een vergoeding. Andersom kan ook, als u meer stroom verbruikt dan u zelf heeft opgewekt. In dat geval gebruikt u dan de energie van het stroomnetwerk. Dit heet salderen.

Deze twee verbruiksstromen worden tijdens de zogenaamde saldering tegenover elkaar gezet. Daarbij wordt er gekeken of u nog iets moet betalen of dat u een terugleververgoeding ontvangt. Dat laatste is het geval wanneer u meer stroom teruggeeft dan u heeft verbruikt.

Wat levert het terugleveren van stroom op?

Naast een bijdrage aan een beter milieu kan teruglevering nog iets opleveren. Als blijkt dat u meer teruglevert dan u gebruikt, krijgt u van ons aan het einde van het jaar een deel terug, exclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw. Het terugleveren levert u dus ook nog eens een leuk voordeeltje op.

Ik wil ook stroom terugleveren. Wat moet ik doen?

Bent u van plan stroom aan ons terug te leveren en om aanspraak te maken op een terugleververgoeding? Dan is het belangrijk dat u dit bij ons meldt. Let daarna goed op het type meter in uw meterkast en de aansluitwaarde. De waarde vindt u op uw energienota. Is de aansluitwaarde hoger dan 3 x 16 A? Dan moet u zich voor de installatie van de zonnepanelen aanmelden. Is uw aansluitwaarde gelijk aan of kleiner dan 3 x 16 A? Dan doet u de aanmelding binnen een maand na installatie. Daarnaast is het belangrijk dat u:

  • stroom bij ons afneemt
  • een geschikte elektriciteitsmeter heeft
  • een aansluiting voor klein verbruik heeft (een waarde van maximaal 3 x 80 A)

Wat is de hoogte van de terugleververgoeding?

Wanneer na de saldering blijkt dat u inderdaad recht heeft op een teruggave, krijgt u deze in de vorm van een zogenaamde terugleververgoeding. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. De terugleververgoeding van Essent kunt u hier raadplegen.