Met zonnepanelen wek je zelf energie op. Deze zonne-energie gebruik je meestal direct, bijvoorbeeld voor de televisie, laptop of wasmachine. Soms wek je meer stroom op dan je gebruikt. Die extra stroom gaat terug naar de energiemaatschappij. Dat heet terugleveren. Goed voor het milieu en een beetje voor je portemonnee. Je krijgt er namelijk geld voor: de terugleververgoeding.

 

Hoe werkt stroom terugleveren met zonnepanelen?

Op zonnige dagen leveren je zonnepanelen vaak meer stroom dan je zelf gebruikt. De stroom die je niet direct gebruikt gaat via het stroomnetwerk terug naar de energiemaatschappij. Daar staat jouw zonne-energie klaar voor andere mensen om te gebruiken. Zo verspillen we geen energie, want dat is zonde. Natuurlijk krijg je hier een vergoeding voor. Andersom kan het ook, als je meer stroom verbruikt dan je zelf opwekt. Dan gebruik je energie van het stroomnetwerk.

Aan het eind van het jaar mag je de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt, wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Dat heet bij zonnepanelen salderen. Lever je meer stroom terug dan je verbruikt? Dan krijg je voor elke kWh een terugleververgoeding. Gebruik je meer stroom dan je zonnepanelen opwekken? Dan betaal je het verschil aan de energiemaatschappij. Bekijk de rekenvoorbeelden van energie terugleveren.

 

Wat levert het terugleveren van stroom op?

Met terugleveren zorg je dat andere mensen jouw zonne-energie gebruiken. Mooi voor het milieu maar ook voor jezelf. Je krijgt namelijk een terugleververgoeding voor het aantal kWh dat je zelf niet gebruikt en dus teruglevert. Deze vergoeding is wel exclusief energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en btw. Maar hé, het levert je nog steeds wat extra op!

Het blijft natuurlijk wel het voordeligst om je opgewekte zonne-energie zelf te gebruiken. Je betaalt voor 1 kWh aan energie veel meer dan wat je krijgt als je 1 kWh teruglevert. Naast leveringskosten betaal je ook nog netbeheerkosten, belasting en toeslagen betaald. Dat is meer dan de helft van je stroom- of gastarief. Laat je wasmachine en vaatwasser dus overdag draaien als de zon schijnt. Bij de nieuwste modellen is dat gelukkig makkelijk in te plannen. Wekken je zonnepanelen meer op dan je verbruikt? Dan is het interessant om te kijken of je misschien meer stroom kunt gaan verbruiken in plaats van gas, bijvoorbeeld met koken op een inductieplaat.

 

Wat krijg ik als terugleververgoeding?

Lever je meer stroom terug dan je zelf verbruikt? Dan heb je waarschijnlijk recht op een teruggave: de terugleververgoeding. Elke energiemaatschappij bepaalt zelf hoe hoog deze vergoeding is. Bekijk de terugleververgoeding van Essent.

 

Ik wil ook stroom terugleveren! Wat moet ik doen?

Ga je zonnepanelen kopen? Je levert stroom terug aan de energiemaatschappij waar je ook stroom van koopt. Het is belangrijk dat je ons een seintje geeft als je zonnepanelen laat installeren. Op je energierekening vind je de aansluitwaarde. Is deze 3 x 16 A of kleiner? Dan moet je de zonnepanelen binnen 1 maand na de installatie aanmelden. Is de aansluitwaarde hoger? Dan moet je je aanmelden vóór de installatie. Direct aanmelden.