Met zonnepanelen verbetert u het energielabel van uw huis. Hoeveel scheelt het precies en hoe vraagt u het nieuwe label aan? We zochten het voor u uit.

Wat is ook weer het energielabel?

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw huis is. Zeer zuinige huizen hebben energielabel A++ (groen). Dat zijn meestal nieuwe woningen die met de modernste technieken en materialen zijn gebouwd. Het andere uiterste is energielabel G (rood). Deze woningen zijn zeer onzuinig. De meeste huizen hebben een energielabel tussen A en G in.

Waarom is het energielabel belangrijk?

Wilt u uw huis verkopen of verhuren? Sinds 1 januari 2015 bent u verplicht het energielabel te laten zien aan de koper of huurder. Woningen met een gunstig energielabel wisselen sneller van eigenaar en leveren meer op. Op deze manier maakt de overheid het aantrekkelijk om uw huis energiezuiniger te maken.

Hoe komt het energielabel tot stand?

Het energielabel geeft een indicatie van de energiezuinigheid van uw woning. Hiervoor kijkt een expert naar ongeveer tien kenmerken. Enkele van die kenmerken zijn:

 • het type woning (vrijstaande woning, twee-onder-een-kapwoning, hoekwoning, tussenwoning, appartement / boven- of benedenwoning);
 • het jaar waarin de woning is gebouwd;
 • de woonoppervlakte;
 • of de woning voorzien is van goede isolatie;
 • of de ramen zijn vervangen door dubbel glas;
 • het verwarmingssysteem;
 • het ventilatiesysteem;
 • of er zonnepanelen zijn geplaatst, en zo ja hoeveel het er zijn.

Hoe veranderen zonnepanelen het energielabel?

De aan- of afwezigheid van zonnepanelen is maar één van de factoren die het energielabel bepalen. Wel is het een belangrijke factor. Het scheelt al snel één of twee treden op de ladder van G naar A. Daarbij spelen ook de woonoppervlakte en het aantal zonnepanelen mee. Hoe groter de woonoppervlakte, hoe meer zonnepanelen u moet hebben voor een beter energielabel.

Wat is het verschil tussen de Energie-Index en het energielabel?

Het energielabel hangt van vrij weinig factoren af. Het geeft een eerste indruk hoe energiezuinig een woning is. De Energie-Index gaat veel verder. De Energie-Index hangt af van ongeveer 150 kenmerken van de woning. Het energielabel is eigenlijk een vereenvoudigde versie van de Energie-Index. Het energielabel en de Energie-Index hangen als volgt met elkaar samen:

 • Voor energielabel A is een Energie-Index van 1 of lager nodig. A++ betekent een Energie-Index van 0,5 of lager.
 • Ligt de Energie-Index tussen 1 en 2? Dan is het energielabel B, C of D.
 • Een Energie-Index tussen 2 en 3 levert energielabel E of F op.
 • Is de Energie-Index meer dan 3, dan is het energielabel G.

Hoe vraagt u een nieuw energielabel als de zonnepanelen zijn geplaatst?

Hebt u zonnepanelen laten plaatsen of andere energiebesparende maatregelen genomen? Wij helpen u graag om een nieuw energielabel aan te vragen. Hebt u de zonnepanelen door een van onze partners laten aanbrengen? Dan regelt die de aanvraag van het nieuwe energielabel al uit zichzelf.