Woensdagavond waren we voor de tweede keer live te zien op Facebook! Esther van den Elsen (productmanager bij Essent) en Jeffrey Sloote (adviseur zonnepanelen bij servicepartner Volta Solar) hebben tijdens deze sessie veel informatie gegeven over zonnepanelen en alle vragen die live binnenkwamen zoveel mogelijk beantwoord. Gemist? Geen probleem! We hebben er een paar vragen uitgepikt die u hier op uw gemak nog even terug kan lezen.

1. Hoelang duurt het voordat ik mijn zonnepanelen heb vanaf het moment dat ik een offerte aanvraag?

Wanneer u een offerte heeft ontvangen, u bent het ermee eens en u heeft getekend, dan streven we ernaar de panelen uiterlijk 4 weken later te plaatsen. Over het algemeen liggen de zonnepanelen dus binnen een maand op uw dak. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de situatie; materialen moeten misschien nog besteld worden en alles wordt natuurlijk op maat gemaakt. Alle voorbereidende werkzaamheden voor de installatie doen we ongeveer een week van te voren. Dan staat het hele pakket klaar op de dag van installatie zodat de monteurs alleen maar hoeven in te laden, bij u uit te laden en te installeren!

2. Hoe lang duurt het voordat zonnepanelen geld opbrengen?

Zodra de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, bent u eigenlijk direct energie aan het opwekken. De energierekening zal direct omlaag gaan. De energieleverancier zal ook na aanmelding van het systeem een nieuw voorstel doen om het voorschot naar beneden bij te stellen. U kunt dit dus direct omlaag zetten of u laat het nog even zo om de kat uit de boom te kijken en dan krijgt u aan het einde van het jaar een teruggave.

U doet natuurlijk wel een investering. Hierbij moet u rekening houden met gemiddeld 7 á 8 jaar om het systeem terug te verdienen. Dat is nog redelijk conservatief bekeken (meestal is de terugverdientijd korter) maar ook afhankelijk van de situatie. Liggen de zonnepanelen netjes op het zuiden gericht? Wat is de hellingshoek en wat is de mate van schaduwinval op het dak? Daarnaast is het ook afhankelijk van de materialen die gebruikt worden, zoals welke panelen en welke omvormer bijvoorbeeld.

Wat de terugverdientijd nog een stuk korter maakt, is het feit dat u de btw (21%) over de aanschaf en installatie van zonnepanelen kan terugvragen. Dit is, afhankelijk van hoeveel panelen u aanschaft, natuurlijk een behoorlijk bedrag. En wat helemaal fijn is: hier hoeft u zelf niets voor te doen, dit regelen we allemaal voor u!

3. Hoe kan ik de zonnepanelen het beste onderhouden?

Zonnepanelen hebben in principe niet direct onderhoud nodig. U hoeft niet elke maand het dak op te klimmen om ze schoon te maken bijvoorbeeld. Ze krijgen vanuit de fabriek een vuil werende laag mee zodat eventueel vuil met regenwater eraf spoelt. Eens in de 2 jaar kunt u de zonnepanelen schoonmaken met lauw water.

4. Er zijn verschillende type zonnepanelen. Is het hoe duurder de panelen, hoe beter?

Hoe duur een zonnepaneel is, is vaak afhankelijk van hoelang het duurt om een paneel te produceren. Hoe dit in zijn werk gaat is en vrij technisch verhaal, daar zullen we u niet mee vervelen. Maar het heeft voor een gedeelte te maken met het lamineringsproces van het paneel en hoelang hiervoor nodig is. Dat heeft invloed op het rendement van het paneel. Hoe langer het duurt om een zonnepaneel te maken, hoe duurder het paneel zal worden. Er zit dus zeker een kern van waarheid in. Maar het is over het algemeen zo dat grote zonnepanelen merken kwalitatief gezien gelijkwaardig aan elkaar. Als u bij de grootste fabrikanten die zonnepanelen aanbieden kijkt, dan zit u eigenlijk altijd wel goed.

5. Hoe zit het met een plat dak?

Wanneer u een plat dak heeft, wordt er een ander montagesysteem gebruikt. De panelen worden onder een hoek van 10 graden geplaatst, met een tussenruimte van 50 centimeter. We gaan dan niet zomaar door het platte dak boren, omdat hier vaak nog garantie van de dakdekker op zit en we willen natuurlijk niet dat deze verloren gaat. U kunt dan ofwel met de dakdekker overleggen of het mogelijk is en of dit invloed heeft op de garantie. Anders is het altijd mogelijk om via de zijkant van het huis de bekabeling naar binnen te boren, de omvormer op te hangen en naar de meterkast te komen. Het voordeel van een zonnepanelen op een plat dak is dat de panelen altijd naar het zuiden geplaatst kunnen worden, dus uw dak is bijna altijd geschikt!