Zonnepanelen zijn een slimme investering. Het opwekken van energie via uw eigen dak zorgt voor een flinke besparing op uw energierekening. Bovendien zijn zonnepanelen milieuvriendelijk. In dit artikel leest u meer over de opbrengst, het rendement en de terugverdientijd van zonnepanelen.

De opbrengst van zonnepanelen

Overweegt u zonnepanelen? Dan bent u vast de term ‘opbrengst’ al eens tegengekomen. Met de opbrengst van zonnepanelen bedoelen we de hoeveelheid kilowattuur (kWh) die een zonnepaneel opwekt. Het gemiddelde stroomverbruik van een huishouden in Nederland is tussen de 3300 en 3500 kWh.

Hoeveel kWh een zonnepaneel kan opwekken, is afhankelijk van het vermogen van het zonnepaneel dat u kiest. De vermogens van zonnepalen liggen ongeveer tussen de 260 Wp en 350 Wp. Wp is een afkorting voor Wattpiek, en staat voor het vermogen van een zonnepaneel. Hoe meer vermogen het zonnepaneel heeft, hoe meer energie het paneel kan opwekken. Dit is één van de redenen waarom de opbrengst van zonnepanelen elk jaar anders kan zijn.

Een voorbeeld: 10 zonnepanelen met een vermogen van 275 Wp wekken per jaar zo’n 2300 kWh aan stroom op, terwijl 10 zonnepanelen met een vermogen van 320 Wp per jaar zorgen voor zo’n 2700 kWh aan stroom. We houden hierbij rekening met een omrekenfactor van 0,85 om Wp naar kWh om te rekenen. Deze omrekenfactor is gebaseerd op het aantal zonuren en de lichtintensiteit. Lees meer over de opbrengst van zonnepanelen en Wattpiek. 

Het rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen wordt uitgedrukt in een percentage. Dit percentage geeft aan hoeveel procent van het beschikbare zonlicht door het zonnepaneel omgezet kan worden in elektriciteit. Het rendement is afhankelijk van het soort zonnepaneel dat u kiest. Doorgaans hebben zonnepanelen met het grootste vermogen het hoogste rendement. Bovendien is het rendement van zonnepanelen de laatste jaren sterk verbeterd. Dit heeft zeker te maken met de groeiende interesse in het gebruik van de zon als bron voor energie.

De terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is niet voor iedereen hetzelfde. Verschillende factoren zijn van invloed op het terugverdienen van zonnepanelen:

  • De aanschafkosten van zonnepanelen
  • Overige kosten zoals kabels, optimizers en een omvormer
  • Stroomkosten
  • Hellingshoek van de panelen op het dak
  • Ligging van het dak
  • Aantal zonuren
  • Hoeveelheid zonnepanelen
  • Capaciteit van de zonnepanelen
  • Levensduur zonnepanelen 

Gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is 7,5 jaar. Een berekening met de zonnepanelencheck geeft u een duidelijk overzicht van de te verwachten kosten, inclusief terugverdientijd. Lees ook meer gedetailleerde informatie over de terugverdientijd van zonnepanelen.

 

Zonnepanelen