Zonnepanelen zijn een slimme investering. Het opwekken van energie via je eigen dak zorgt voor een flinke besparing op je energierekening. Bovendien zijn zonnepanelen milieuvriendelijk. In dit artikel lees je meer over de opbrengst, het rendement, terugverdientijd en advies over zonnepanelen.

De opbrengst van zonnepanelen

Overweeg je de aanschaf van zonnepanelen? Dan ben je vast de term ‘opbrengst’ al eens tegengekomen. Met de opbrengst van zonnepanelen bedoelen we de hoeveelheid kilowattuur (kWh) die een zonnepaneel opwekt. Het gemiddelde stroomverbruik van een huishouden in Nederland is tussen de 3300 en 3500 kWh.

Hoeveel kWh een zonnepaneel kan opwekken, is afhankelijk van het vermogen van het zonnepaneel dat je kiest. De vermogens van zonnepalen liggen ongeveer tussen de 320 Wp en 370 Wp. Wp is een afkorting voor Wattpiek en staat voor het vermogen van een zonnepaneel. Hoe meer vermogen het zonnepaneel heeft, hoe meer energie het paneel kan opwekken. Dit is één van de redenen waarom de opbrengst van zonnepanelen elk jaar anders kan zijn. Wist je dat je via Essent de keuze hebt uit 3 verschillende zonnepanelen?

Een voorbeeld: 10 zonnepanelen met een vermogen van 325 Wp wekken per jaar zo’n 2750 kWh aan stroom op, terwijl 10 zonnepanelen met een vermogen van 370 Wp per jaar zorgen voor zo’n 3150 kWh aan stroom. We houden hierbij rekening met een omrekenfactor van 0,85 om Wp naar kWh om te rekenen. Deze omrekenfactor is gebaseerd op het aantal zonuren en de lichtintensiteit.

Het rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen wordt uitgedrukt in een percentage. Dit percentage geeft aan hoeveel procent van het beschikbare zonlicht door het zonnepaneel omgezet kan worden in elektriciteit. Het rendement is afhankelijk van het soort zonnepaneel dat je kiest. Doorgaans hebben zonnepanelen met het grootste vermogen, het hoogste rendement. Bovendien is het rendement van zonnepanelen de laatste jaren sterk verbeterd. Dit heeft zeker te maken met de groeiende interesse in het gebruik van de zon als bron voor energie.

De terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is niet voor iedereen hetzelfde. Verschillende factoren zijn van invloed op het terugverdienen van zonnepanelen:

  • De aanschafkosten van zonnepanelen
  • Overige kosten zoals kabels, optimizers en een omvormer
  • Stroomkosten
  • Hellingshoek van de panelen op het dak
  • Ligging van het dak
  • Aantal zonuren
  • Hoeveelheid zonnepanelen
  • Capaciteit van de zonnepanelen
  • Levensduur zonnepanelen 

Gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is 7,5 jaar. Wil jij zonnepanelen kopen? Een berekening met de zonnepanelencheck geeft je een indicatie van je besparing per jaar.