Gaat de salderingsregeling voor zonnepanelen veranderen?

De salderingsregeling maakt zonnepanelen extra aantrekkelijk. Nu, maar ook in de toekomst. De overheid wil de salderingsregeling langzaam - in stapjes -  gaan afbouwen. Let op: op dit moment is dit nog een voorstel, wanneer de afbouw van het salderen definitief ingaat is nog onduidelijk. We vertellen je meer over de salderingsregeling. Tot slot lees je onderaan dit artikel hoe je je zonnepanelen aanmeldt voor de salderingsregeling. 

Hoe werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Wek je meer stroom op met je zonnepanelen dan je zelf verbruikt? Dan kun je gebruik maken van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Aan het eind van het jaar mag je de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt namelijk wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Dat heet salderen. Je levert stroom terug aan het net. Daardoor loopt de energiemeter terug óf de slimme meter registreert dat je teruglevert. Je krijgt voor de stroom die je teruglevert een terugleververgoeding van € 0,055 per kWh. Dit tarief kan wijzigen door marktontwikkelingen.

Omdat je bij salderen stroom 'verkoopt' aan je energieleverancier, moet je eigenlijk een rekening sturen. Dat is niet handig. Daarom werkt het anders. Op de jaarrekening verrekenen we de stroom van je zonnepanelen met de stroom die je hebt verbruikt, tegen hetzelfde tarief.

Blijft de salderingsregeling voor zonnepanelen bestaan?

Voorlopig blijft de salderingsregeling bestaan en zal in de toekomst worden gewijzigd. De regering wilde de salderingsregeling in eerste instantie vanaf 2023 gaan afbouwen, maar de regeling is verlengd tot 2025. Per 1 januari 2025 begint de afbouw van de regeling. De afbouw vanaf 2025 is in het eerste jaar 36%. Vanaf 2026 tot aan 2031 volgt een afbouw van 9% per jaar. De salderingsregeling stopt nog steeds per 1 januari 2031, dat verandert niet. De afbouw van de salderingsregeling betekent niet dat je de stroom gratis aan het net geeft, je ontvangt namelijk altijd een vergoeding voor het terugleveren van energie.

Blijven zonnepanelen zonder salderen een goede investering?

Jazeker! Zonnepanelen zijn én blijven een goede investering, ook wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. Kocht je de zonnepanelen in 2022, dan heb je ze na ongeveer 7 jaar en 10 maanden terugverdiend (bron: Milieu Centraal). Na de eenmalige kosten voor zonnepanelen leveren de zonnepanelen je met de huidige spaarrente meer op dan geld op de bank. Bovendien bespaar je op je energierekening, elk jaar opnieuw. Tot slot wordt je woning meer waard, je merkt minder van veranderingen in energietarieven, je kunt de btw op zonnepanelen terugvragen én je verlaagt je CO2-uitstoot. 

Zonnepanelen aanschaffen

De salderingsregeling wordt langzaamaan afgebouwd. Het aanschaffen van zonnepanelen in de komende jaren heeft beperkte gevolgen voor de terugverdientijd. Zonnepanelen blijven dus een slimme investering.

De salderingsregeling voor zonnepanelen

Grafiek: zonnepanelen aanschaffen in komende jaren

Zonnepanelen en salderen in de toekomst

Als de plannen van de overheid doorgaan, wordt het over een paar jaar verstandig om méér van je opgewekte stroom zelf te gaan gebruiken. Dat komt omdat je minder geld terugkrijgt voor stroom die je te veel opwekt. Door simpelweg meer van je zonne-energie te gebruiken, blijf je optimaal gebruik maken van je zonnepanelen. Hoe je dat doet? Ga slim om met je apparaten. Zet bijvoorbeeld ’s middags in plaats van ’s nachts de wasmachine aan. Dan schijnt de zon en profiteer je direct van de zonne-energie. Let er wel op dat je apparaten om de beurt aanzet. Anders verbruiken de apparaten meer stroom dan je op dat moment opwekt. En bedenk: elke kWh die je zelf opwekt en gebruikt, hoef je niet te kopen. 

 

De teruglevergoeding voor zonnepanelen

Indien de salderingsregeling aangepast wordt, valt over een paar jaar een deel van de stroom die je teveel opwekt niet meer onder de salderingsregeling. Dit deel wordt elk jaar langzaam groter. Je krijgt hiervoor natuurlijk wel een vergoeding. Dit heet terugleververgoeding. Deze vergoeding krijg je voor elke kWh die je teruglevert en is exclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw. 

Energie opslaan in een accu
Het is mogelijk om de energie van de zonnepanelen op te slaan in een thuisaccu. Deze accu gebruikt moderne Lithium-Ion-batterijen. Pas wanneer de accu leeg is, haal je stroom van het elektriciteitsnet. In de zonnemaanden kun je daarmee onafhankelijk van het elektriciteitsnet te zijn. De kosten van een thuisaccu zijn nu nog best hoog, namelijk tussen de 3.000 en 9.000 euro, maar een thuisaccu wordt na 2023 steeds interessanter.

Aanmelden zonnepanelen voor salderen

Heb je zonnepanelen gekocht? Salderen gebeurt niet automatisch. Daarvoor moet je de zonnepanelen registreren op energieleveren.nl. Het liefst voordat de zonnepanelen energie opwekken. Zo weten je energieleverancier en netbeheerder dat je energie gaat terugleveren en hoeveel.

Vervolgens controleert de netbeheerder of je energiemeter de energie van je zonnepanelen kan registreren. De meter moet namelijk de stroom die je krijgt én zelf opwekt van elkaar kunnen onderscheiden. Je krijgt een mail van de netbeheerder of de meter wel of niet geschikt is.

Op de jaarrekening zorgt de energieleverancier voor de verrekening. Je moet wel aan de voorwaarden voldoen, maar dat is vaak niet zo spannend. Goed om nog even op te letten:

  • Heb je veel of grote zonnepanelen met een aansluitwaarde van 3x16 ampère of meer? Dan moet je de installatie registreren voordat je ze gaat gebruiken.
  • Koop je een nieuwbouwwoning met zonnepanelen? Vraag dan even na of de installateur of de aannemer de zonnepanelen al heeft aangemeld.
  • Wil je zonnepanelen van een ander perceel aan je meter koppelen? Dat kan niet, de installateur sluit de zonnepanelen altijd aan op de meter die erbij hoort. Je kunt natuurlijk wel zonnepanelen op de schuur in je tuin leggen en aansluiten.