Gaat de salderingsregeling zonnepanelen veranderen?

De salderingsregeling maakt zonnepanelen extra aantrekkelijk. Nu, maar ook in de toekomst. Het kabinet heeft onlangs een wijziging van de salderingsregeling voorgesteld aan de Tweede Kamer. Het kabinet stelt voor om het salderen vanaf 2023 tot 2031 langzaam - in stapjes - af te bouwen. Let op: op dit moment is dit nog een voorstel, het kan nog veranderen. We vertellen je meer over de salderingsregeling nu én over de salderingsregeling na 2023. Tot slot lees je onderaan dit artikel hoe je je zonnepanelen aanmeldt voor de salderingsregeling. 

Hoe werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Wek je meer stroom op met je zonnepanelen dan je zelf verbruikt? Dan kun je gebruik maken van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Aan het eind van het jaar mag je de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt namelijk wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Dat heet salderen. Je levert stroom terug aan het net. Daardoor loopt de energiemeter terug óf de slimme meter registreert dat je teruglevert. Je levert de stroom terug aan het elektriciteitsnet tegen hetzelfde tarief als wat je ervoor zou betalen bij de energieleverancier.

Omdat je stroom 'verkoopt' aan je energieleverancier, moet je eigenlijk een rekening sturen. Dat is niet handig. Daarom werkt het anders. Op de jaarrekening verrekenen we de stroom van je zonnepanelen met de stroom die je hebt verbruikt, tegen hetzelfde tarief. Bijvoorbeeld: je zonnepanelen leveren in één jaar 1.250 kWh op. In datzelfde jaar verbruik je 3.500 kWh. Je krijgt dan een jaarrekening voor 2.250 kWh (3.500 – 1.250).

Blijft de salderingsregeling voor zonnepanelen bestaan?

Ja, de salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. Het kabinet heeft wel plannen om de salderingsregeling te wijzigen vanaf 2023. Dit is nog niet definitief. Als deze plannen doorgaan, wordt het salderen vanaf 2023 langzaam afgebouwd. Dat betekent dat je na 2023 elk jaar iets minder stroom mag salderen. Vanaf 2031 kun je niet meer salderen. Dat betekent niet dat je de stroom gratis aan het net geeft. Je ontvangt altijd een vergoeding voor het terugleveren van energie. Tot 2023 profiteer je nog volledig van de salderingsregeling. Op dit moment is het aanpassen van de salderingsregeling nog een voorstel.

Blijven zonnepanelen een goede investering?

Jazeker! Zonnepanelen zijn én blijven een goede investering, ook wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. Koop je de zonnepanelen in 2021, dan is de terugverdientijd gemiddeld 7 jaar. Koop je ze later, dan loopt de terugverdientijd langzaam op tot gemiddeld 9 jaar in 2030 (bron: rijksoverheid.nl, rapport TNO 2019).

Met de huidige spaarrente leveren je zonnepanelen meer op dan geld op de bank. Bovendien bespaar je op je energierekening, elk jaar opnieuw. Tot slot wordt je woning meer waard, je merkt minder van veranderingen in energietarieven, je kunt de btw op zonnepanelen terugvragen én je verlaagt je CO2-uitstoot. 

Zonnepanelen in 2021

Als je dit jaar zonnepanelen koopt, profiteer je nog tot 2023 van 100% salderen. Daarna wordt het deel dat je mag salderen elk jaar wat minder. De gevolgen voor de terugverdientijd zijn beperkt als je de komende jaren zonnepanelen op je dak legt. Zonnepanelen blijven dus een slimme investering.

Voorbeeld 1
Koop je een set van 12 zonnepanelen in 2021, dan kost dit je netto (na btw-teruggave) ongeveer €5.300. In de 25 jaar dat de zonnepanelen op je dak liggen en je in die tijd 30% van de stroom zelf gebruikt, bespaar je €11.500. Per jaar is dat gemiddeld €460. In dit voorbeeld is je terugverdientijd zo’n 7.7 jaar. Vergelijkbaar met een spaarrente op de bank van 3,1%. Én je stoot een stuk minder CO2 uit! Deze bedragen dienen ter indicatie en zijn gebaseerd op prijspeil 2021.

 

De salderingsregeling voor zonnepanelen 

Grafiek: zonnepanelen aanschaffen in 2021

Zonnepanelen na 2023

Als de plannen van het kabinet doorgaan, wordt het na 2023 verstandig om méér van je opgewekte stroom zelf te gaan gebruiken. Dat komt omdat je minder geld terugkrijgt voor stroom die je te veel opwekt. Door simpelweg meer van je zonne-energie te gebruiken, blijf je optimaal gebruikmaken van je zonnepanelen. Hoe je dat doet? Ga slim om met je apparaten. Zet bijvoorbeeld ’s middags in plaats van ’s nachts de wasmachine aan. Dan schijnt de zon en profiteer je direct van de zonne-energie. Let er wel op dat je apparaten om de beurt aanzet. Anders verbruiken de apparaten meer stroom dan je op dat moment opwekt. En bedenk: elke kWh die je zelf opwekt en gebruikt, hoef je niet te kopen. 

Voorbeeld 2
In voorbeeld 1 gingen we ervan uit dat je 30% van de stroom die je opwekt met zonnepanelen zelf gebruikt. Gebruik je 50% zelf? Dan heb je na 25 jaar ruim €2.000 euro meer verdiend aan je zonnepanelen, dan wanneer je 30% van de stroom zelf zou gebruiken. Deze bedragen dienen ter indicatie en zijn gebaseerd op prijspeil 2021. 

  


De teruglevergoeding voor zonnepanelen

Indien de salderingsregeling aangepast wordt, valt ná 2023 een deel van de stroom die je teveel opwekt niet meer onder de salderingsregeling. Dit deel wordt na 2023 langzaam groter. Je krijgt hiervoor natuurlijk wel een vergoeding. Dit heet terugleververgoeding. Deze vergoeding krijg je voor elke kWh die je teruglevert en is exclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw. 

Energie opslaan in een accu
Het is mogelijk om de energie van de zonnepanelen op te slaan in een thuisaccu. Deze accu gebruikt moderne Lithium-Ion-batterijen. Pas wanneer de accu leeg is, haal je stroom van het elektriciteitsnet. In de zonnemaanden kun je daarmee onafhankelijk van het elektriciteitsnet te zijn. De kosten van een thuisaccu zijn nu nog best hoog, namelijk tussen de 3.000 en 9.000 euro, maar een thuisaccu wordt na 2023 steeds interessanter.

Aanmelden zonnepanelen voor salderen

Heb je zonnepanelen gekocht? Salderen gebeurt niet automatisch. Daarvoor moet je de zonnepanelen registreren op energieleveren.nl. Het liefst voordat de zonnepanelen energie opwekken. Zo weten je energieleverancier en netbeheerder dat je energie gaat terugleveren en hoeveel.

Vervolgens controleert de netbeheerder of je energiemeter de energie van je zonnepanelen kan registreren. De meter moet namelijk de stroom die je krijgt én zelf opwekt van elkaar kunnen onderscheiden. Je krijgt een mail van de netbeheerder of de meter wel of niet geschikt is.

Op de jaarrekening zorgt de energieleverancier voor de verrekening. Je moet wel aan de voorwaarden voldoen, maar dat is vaak niet zo spannend. Goed om nog even op te letten:

  • Heb je veel of grote zonnepanelen met een aansluitwaarde van 3x16 ampère of meer? Dan moet je de installatie registreren voordat je ze gaat gebruiken.
  • Koop je een nieuwbouwwoning met zonnepanelen? Vraag dan even na of de installateur of de aannemer de zonnepanelen al heeft aangemeld.
  • Wil je zonnepanelen van een ander perceel aan je meter koppelen? Dat kan niet, de installateur sluit de zonnepanelen altijd aan op de meter die erbij hoort. Je kunt natuurlijk wel zonnepanelen op de schuur in je tuin leggen en aansluiten. 


Doe de zonnepanelencheck

Ontdek binnen één minuut

 Hoeveel je per jaar kunt besparen

 Hoeveel zonnepanelen op je dak passen

 Wat het investeringsbedrag is

 

Meer vragen over energie

Essent

Hoeveel bespaar ik jaarlijks met zonnepanelen?

Logisch dat je graag wilt weten wat zonnepanelen je op kunnen leveren. Het is namelijk een flinke investering, maar gelukkig levert het ook behoorlijk wat op.

Ontdek je besparing

Essent

Hoe vergelijk ik verschillende zonnepanelen?

Wil je zonnepanelen kopen? Dan is het slim om verschillende zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Onze zon-expert helpt je hierbij. 

Zonnepanelen kopen en vergelijken

 

Essent

Welke zonnepanelen leveren het meeste op?

Meerdere factoren bepalen wat jouw zonnepanelen gaan opleveren. We vertellen je er graag meer over.

Lees het antwoord