Bij de aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk om rekening te houden met de invloed van het weer. Dat heeft namelijk gevolgen voor de levensduur van uw panelen. Een slimme plaatsing en een goed onderhoud zorgen er niet alleen voor dat u er langer van geniet, maar het scheelt op termijn ook aanzienlijk in de kosten. Een zonnepaneel dat langer meegaat, levert natuurlijk ook meer op.

Hoe is het weer van invloed op zonnepanelen?

Het weer kan op verschillende manieren invloed hebben op zonnepanelen. Denk maar eens aan de gevolgen van een afgebroken, rondvliegende tak die bij een stevige storm op uw zonnepanelen belandt. Of wat te denken van een rukwind die de bevestiging van de panelen flink op de proef stelt? Iemand die in een natuurlijke omgeving woont en de zonnepanelen niet tijdig schoonmaakt, kan na een vochtige periode extra aan de slag. En vergeet niet dat u minder stroom opwekt als er een flinke laag vuil op de panelen zit.

Waar moet u op letten bij de plaatsing?

De zonnepanelen worden allemaal met een weerbestendige constructie geleverd. Die zorgt er bij de juiste bevestiging voor dat de invloed van zware wind beperkt blijft. Bevestig de panelen wanneer het kan op een schuin dak. Bij platte daken kan de wind er makkelijker onder glippen waardoor kans op een verschuiving, of nog erger, groter is.

Wat gebeurt er bij storm?

Vanwege het aantal zonuren richten de meeste mensen hun zonnepanelen naar het zuiden. Bij een storm uit die richting is de kans klein dat er iets misgaat, want de krachten komen aan de voorkant van de panelen terecht. Bij een storm uit het noorden ‘tilt’ de wind de zonnepanelen op en krijgt de bevestiging het zwaar te verduren. In Nederland komt de noorderstorm relatief gezien gelukkig minder vaak voor.

Hoe vaak maakt u de zonnepanelen schoon?

Als de zonnepanelen schuin zijn geplaatst, spoelt de meeste regen, hagel of sneeuw er vanzelf af. Dan is het voldoende om ze een paar keer per jaar schoon te maken met wat water en een zachte spons. Hebt u nog vragen over wat de weersomstandigheden met uw zonnepanelen doen? Lees dan hier verder.