Zijn zonnepanelen alleen weggelegd voor eigenaren van een vrijstaande woning of een rijtjeshuis? Absoluut niet. Ook wanneer u (gedeeld) eigenaar bent van een wooneenheid in bijvoorbeeld een appartementencomplex zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om toch voor schone zonne-energie te gaan. We gaan hieronder in op de verschillende opties voor zonnepanelen voor een zogenaamde VvE én wat daar zoal bij komt kijken.

Wat is een VvE?

De afkorting VvE staat voor Vereniging van Eigenaars en betekent dat meerdere huishoudens onder hetzelfde dak wonen. Dit is bijvoorbeeld het geval in een appartementencomplex of een torenflat. Woningbezitters hebben daarbij wel een huis gekocht, maar zijn in principe 'slechts' eigenaar van de grond ónder de woning. Het complete pand is vaak via verschillende aktes opgedeeld in losse appartementen. Dit maakt de eigenaar van een van de woningen automatisch lid van een VvE, samen met meerdere eigenaren. De VvE bepaalt in dat geval samen wat er gebeurt met gemeenschappelijke onderdelen van het gebouw. Hieronder vallen ook het dak en eventuele zonnepanelen.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen voor een VvE?

Zonnepanelen hebben voor een VvE dezelfde voordelen als voor andere woningbezitters. Ook in gezamenlijk verband is het mogelijk om stroomverbruik aanzienlijk te verlagen en profijt te hebben van groene stroom. Het financiële aspect wordt nog eens extra interessant door alle belastingvoordelen. Het Energieakkoord uit 2014 heeft ervoor gezorgd dat zonne-energie met een belastingvoordeel van 7,5 cent wordt geleverd aan leden van een VvE. Dat scheelt best.

Wat zijn de mogelijkheden?

Simpel gezegd bestaan er 3 opties om zonnepanelen aan te schaffen voor leden van een VvE:

  • Zonnepanelen die stroom leveren voor de VvE
  • Zonnepanelen die stroom leveren voor de leden van de VvE
  • Zonnepanelen die stroom regelen via een regeling uit het Energieakkoord van 2014

Zo werken die verschillende mogelijkheden:

Zonnepanelen die stroom leveren voor de VvE
Een appartementencomplex verbruikt energie die gebruikt wordt door alle leden van de VvE. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de lift in het gebouw en de lampen in de gang. Zonnepanelen die stroom leveren voor de gehele VvE zorgen ervoor dat dergelijke voorzieningen energie ontvangen. De omvormer komt in dit geval terecht in een gezamenlijke meterkast. Het voordeel van deze optie is dat de servicekosten voor gemeenschappelijke stroom geleidelijk lager worden.

Zonnepanelen die stroom leveren aan de leden van de VvE
Een tweede aantrekkelijke optie: zonnepanelen die stroom leveren voor onderlinge leden (de verschillende woningen) van de VvE. Hierbij schaffen bewoners van een complex de panelen zelf aan. Bedenk wel: het is de taak van de VvE om te beslissen dat bewoners ook persoonlijk gebruik mogen maken van panelen op het gebouw. De omvormer komt ook in dit geval op een centrale plek, maar deze wordt door middel van zogenaamde splitters met de woningen verbonden. Soms is deze installatie technisch wat lastig, dus dat moet wel goed worden bekeken.

Zonnepanelen die stroom regelen via een regeling uit het Energieakkoord van 2014
Een derde optie is het gebruik van zonnepanelen via een aparte regeling uit het Energieakkoord van 2014. Het Energieakkoord heeft toen een belastingvoordeel bepaald voor leden van een VvE. Worden er zonnepanelen op het dak van het gezamenlijke complex gebouwd? Dan mag u 7,5 cent (exclusief btw) aan energiebelasting terugvragen. Het is ook toegestaan opgewekte en ongebruikte kWh's te verkopen aan ons. Dat heet terugleveren en daarvoor wordt gebruik gemaakt van een teruglevermeter.