Zonnepanelen worden op je dak gelegd en bevestigd aan de dakpannen. De bevestiging is erg belangrijk voor een goede plaatsing. Zonnepanelen krijgen immers vaak te maken met wind, regen en andere weersomstandigheden. Geen goede installatie kan zorgen voor lekkende zonnepanelen. Hierbij loopt er water onder de dakpannen naar je woning. Dit geeft (water)schade aan je huis. Uiteraard houden onze installateurs hier dan ook altijd rekening mee.

Een professionele installatie

Een lekkage door zonnepanelen is meestal het gevolg van een onprofessionele installatie. De panelen krijgen namelijk vaak te maken met zware weersomstandigheden, zoals wind, regen en hagel. Wanneer ze niet goed zijn geïnstalleerd, lekt er water via de losliggende dakpannen naar je woning. Dat zorgt voor waterschade.

Lekkage via de zonnepanelen is gelukkig goed te voorkomen met een vakkundige aanleg. Onze installateurs letten daarom op:

  • Het juiste aantal dakhaken
  • Controle van bestaande ongemakken
  • Betrouwbaar bevestigingsmateriaal
  • Een nette aansluiting

Het juiste aantal dakhaken

Lekkage via de zonnepanelen kan onstaan wanneer er te weinig dakhaken worden gebruikt. Dakhaken zorgen voor de bevestiging van de panelen aan het dak. Onze installateurs hanteren daarom de vuistregel om minimaal één dakhaak per 85 cm te gebruiken. Is er bijvoorbeeld sprake van een dakhaak per anderhalve meter? Dan komt er te veel druk te staan op de haken. Het resultaat daarvan is een lekkage, veroorzaakt door een vervormde of opgetilde dakpan.

Controle van bestaande problemen

De installateur inspecteert je dak voorafgaand aan de plaatsing van de zonnepanelen op bestaande scheuren en andere vormen van schade. Het is namelijk erg lastig dit soort beschadigingen nog te repareren wanneer de panelen eenmaal zijn neergezet.

Een nette aansluiting van dakpannen

Na de bevestiging sluit de installateur de dakpannen weer netjes en vakkundig op elkaar aan. 

Lekkage door zonnepanelen op plat dak

Door het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak wordt het dak extra belast. In enkele gevallen veroorzaakt het gewicht van de zonnestroominstallatie haarscheurtjes in de dakbedekking, waardoor er een lekkage kan ontstaan. Daarom is het ook altijd zaak om voorafgaand aan de installatie van zonnepanelen te controleren of het platte dak in goede staat verkeert.